Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>In Leiderdorp verdwijnt nog veel te veel afval in de grijze bak.&nbsp;</p>

In Leiderdorp verdwijnt nog veel te veel afval in de grijze bak. 

(Foto: J.P.Kranenburg)

Echte discussie over vermindering restafval moet nog komen

  Politiek

Dat de hoeveelheid restafval die Leiderdorpers produceren omlaag moet is helder; met 225 kilo per persoon in 2020 zat de gemeente ver boven de landelijke streefnorm van 100 kilo. Maar met hoeveel moet het aantal kilo’s dat in de grijze bak verdwijnt omlaag, en wat gaat dat betekenen voor de inwoners? Op voorstel van de gemeenteraad gaat het college nu vier scenario’s laten onderzoeken met een oplopende ambitie: 130, 100, 75 en 30 kilo restafval per persoon in 2025.

Door: Corrie van der Laan

Dat het onderzoek nodig is, daar is de raad het roerend over eens. De discussie gaat pas losbarsten als de uitkomsten van het onderzoek er liggen, keek Geert Schipaanboord (CU-SGP) vooruit. “Misschien komen die wel een week voor de verkiezingen (van maart 2022, red.) op tafel. Dan wordt het nog spannend.”

Wethouder Rik van Woudenberg (D66, milieu & afval) was blij met de duidelijke opdracht van de gemeenteraad. Hij memoreerde dat alle inspanningen van de afgelopen twee jaar om de hoeveelheid restafval te verminderen veel te weinig hebben opgeleverd. Knopen over het nieuwe afvalbeleid zullen doorgehakt moeten worden door de nieuwe gemeenteraad. “Ik zal een zo helder mogelijke notitie neerleggen”, beloofde de wethouder. Maar hij gaf wel aan dat de raad dan wel daadwerkelijke stappen moet nemen. “Als de nieuwe raad er net zo in staat als in het verleden, kom je nog nergens.”

Meer berichten