Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Landelijk streven naar 30 kilo restafval per persoon in 2025 is onhaalbaar voor Leiderdorp

Politiek

Leiderdorp doet het ronduit slecht als het gaat om de hoeveelheid restafval die de inwoners produceren. Landelijk is het streven om in 2025 de hoeveelheid restafval per persoon terug te brengen naar 30 kilo, maar dat gaat Leiderdorp bij lange na niet halen; de gemeente zat in 2019 nog op 214 kilo. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders de lat een eindje lager leggen, op 130 kilo in 2025. 

Door: Corrie van der Laan

De Leiderdorpse politiek gaat daarin mee, zo bleek maandagavond. Alle partijen zagen in dat de landelijke norm voor Leiderdorp niet realistisch is, al vonden GroenLinks en de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) dat het college de ambities op gebied van afvalbeleid wel erg ver terugschroeft.

Voor 2020 was de landelijke doelstelling 100 kilo restafval per persoon, dus minder dan de helft van wat Leiderdorp in 2019 noteerde. Nu is Leiderdorp lang niet de enige gemeente voor wie dat te hoog gegrepen bleek, maar vergelijkbare gemeenten doen het toch een stuk beter, met gemiddeld 185 kilo restafval per persoon. In 2020 kwam Leiderdorp zelfs nog een stukje hoger uit dan een jaar eerder, op 225 kilo, meldde duurzaamheidswethouder Rik van Woudenberg (D66) maandagavond. Een gevolg van de lockdowns, vermoedt hij: “Iedereen is zijn zolder gaan opruimen”.


Maatregelen

Leiderdorp heeft dit jaar wel een aantal maatregelen genomen om de afvalscheiding te verbeteren en zo het aantal kilo’s dat in de grijze bak verdwijnt te verminderen. Sinds januari kunnen vieze luiers op acht locaties in het dorp ingeleverd worden voor verwerking in een recyclingfabriek en in juli hebben laagbouwwoningen aparte minicontainers gekregen voor oud papier en karton. Ook zamelt de gemeente grof tuinafval weer apart in. Van Woudenberg: “We zien voorzichtig wat effecten maar het is niet genoeg. Deze maatregelen brengen in het gunstigste geval het aantal kilo’s restafval terug naar 170 per persoon.”


De vervuiler betaalt 

Er moet dus nog meer gebeuren, maar hoe is nog niet duidelijk. Zeker is alleen dat het college inzet op het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Dat kan op veel manieren en daarover wil de gemeente in gesprek gaan met de inwoners. Daarbij zal ook gebruik gemaakt worden van ervaringen van gemeenten die het beter doen dan Leiderdorp op gebied van afvalscheiding en restafvalvermindering. “We gaan kijken welke maatregelen andere gemeenten genomen hebben en leggen die voor aan een bewonerspanel”, legde Van Woudenberg uit. Want, stelde hij, de maatregelen die je neemt moeten wel draagvlak hebben.

Uit de krant