Logo leiderdorpsweekblad.nl
Honderden ingezamelde grijze bakken wachten op de parkeerplaats bij het gemeentehuis op afvoer naar de shredder.
Honderden ingezamelde grijze bakken wachten op de parkeerplaats bij het gemeentehuis op afvoer naar de shredder. (Foto: Corrie van der Laan)

Mogelijk tweede leven voor tien afgedankte minicontainers

  Politiek

Wellicht krijgt een tiental van de duizenden afgedankte minicontainers in Leiderdorp een nieuwe functie.

Door: Corrie van der Laan

LPL-raadslid Kamla Balak verzocht het college van B en W maandagavond 12 juli een stuk of tien oude afvalbakken ter beschikking te stellen aan een dorpsgenoot die ze wil gebruiken om hulpgoederen naar Suriname in te verschepen. Vanwege de coronapandemie is er momenteel een groot tekort aan voedsel en medicijnen in Suriname, en de containers zouden prima zijn om zendingen veilig in te verpakken. Later zouden de bakken dan in Suriname weer gewoon ingezet kunnen worden voor afvalinzameling.

Volgens wethouder Rik van Woudenberg (D66, milieu & afval) is de afspraak dat alle ingezamelde containers de shredder ingaan zodat het plastic opnieuw als grondstof gebruikt kan worden. Maar hij wilde best kijken of een aantal containers apart gehouden kan worden voor het goede doel. “Na uw uitleg ga ik kijken wat ik kan regelen”, beloofde hij aan Balak.


Haperende inzameling

Het inzamelen van de oude minicontainers gaat overigens niet van een leien dakje. Begin juli zouden de grijze en groene bakken in het hele dorp worden opgehaald. Meteen daarna zouden alle ruim zevenduizend huishoudens in de laagbouw nieuwe minicontainers met een chip krijgen voor restafval en gft, plus nog een blauwe bak voor oud papier en karton. Maar er is vertraging ontstaan bij het ophalen van de oude bakken. Vorige week donderdag meldde de gemeente dat nog even gewacht werd met het uitdelen van de nieuwe minicontainers. Eerst moest de achterstand worden ingehaald  

Vrijdag kwam daar het bericht overheen dat één van de inzamelvoertuigen stuk was. Zaterdag zou doorgewerkt worden, maar de gemeente verwacht ook deze week nog nodig te hebben om alle oude bakken op te halen.

Meer berichten