De nieuwe minicontainers voor restafval (grijs deksel), gtf (groen deksel) en papier (blauw deksel) zijn voorzien van een chip met adresgegevens.
De nieuwe minicontainers voor restafval (grijs deksel), gtf (groen deksel) en papier (blauw deksel) zijn voorzien van een chip met adresgegevens. Foto: J.P.Kranenburg

Vragen over chips in minicontainers

Politiek

De nieuwe minicontainers voor restafval, GFT en papier die bewoners van laagbouw in Leiderdorp binnenkort krijgen, zijn voorzien van een chip en een adressticker. De sticker kan meteen verwijderd worden maar wie de chip eruit haalt, zit met nutteloze container. Want de vuilnisauto’s kunnen straks alleen nog minicontainers legen die voorzien zijn van een ‘Leiderdorpse’ chip. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van CDA-fractievoorzitter Mirjam van der Stelt.

Van der Stelt vroeg waarom de chip nodig is en wat de gemeente wil met de gegevens die het stukje elektronica opslaat. Volgens B en W geeft het de gemeente inzicht in het aantal minicontainers dat in oploop is en kan zo de route van de vuilniswagens beter gepland worden. Bovendien maakt chip het onmogelijk dat ‘illegale’ containers aan de weg gezet worden. Die worden niet meer geleegd.

B en W verzekeren dat de chip alleen adresgegevens bevat, geen persoonsgegevens. Ook zijn er geen plannen om in de nabije toekomst de chip voor andere doeleinden te gebruiken. En als die plannen er wel komen, moeten ze eerst goedgekeurd worden door de gemeenteraad, aldus B en W.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant