Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Corrie van der Laan

Raad wil nieuw beleid op gebied verkamering

  Politiek

Leiderdorp mist een duidelijke visie op het gebied van verkamering. Wat moet de lijn van de gemeente zijn als het gaat om verhuur van losse kamers door huiseigenaren? Op verzoek van de gemeenteraad komt daar volgend jaar een beleidsnota over.

Door: Corrie van der Laan

Het onderwerp kwam maandagavond 16 november ter sprake bij een zogeheten reparatie van het bestemmingsplan Nieuw Centrum. Dit bestemmingsplan - dat gaat over een flink stuk midden in Leiderdorp met onder meer de wijk rond Winkelhof, het zuidelijk deel van de Vogelwijk, en het westelijk deel van de wijk Ouderzorg – was het enige dat woningsplitsing en kamerverhuur niet verbiedt. Met de reparatie wordt nu in de hele gemeente één lijn getrokken: geen verhuur van losse kamers door woningeigenaren.

Maar eigenlijk vindt de gemeenteraad dat toch wat te strikt. Natuurlijk moet je grootschalige verkamering tegengaan. In een aantal steden, waar beleggers woningen opkopen om ze vervolgens per kamer te verhuren, vormt deze praktijk een echte plaag. Maar er is wel wat voor te zeggen om het verhuren van bijvoorbeeld één kamer door een eigenaar die zelf ook in de woning woont, toe te staan. Zo kan je mensen die hard op zoek zijn naar (tijdelijke) woonruimte helpen, evenals huiseigenaren die ruimte in hun woning over hebben en wat bij willen verdienen, gaf LPL fractievoorzitter Hugo Langenberg aan. 

Wat precies de voorwaarden en regels voor kamerverhuur moeten worden, moet zich via de beleidsnota uitkristalliseren. Over de inhoud van die nota kunnen zowel geïnteresseerde burgers als de politiek meepraten.

Meer berichten