Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nb

                                                                                                                                                                                                                                                                                            &nb (Foto: J.P.Kranenburg)

‘Brugspringers’ straks betrappen met camera

  Politiek

Zwemmers die in het voorjaar en de zomer van 2021 vanaf de Rhijnvreugdbrug in de Oude Rijn springen, lopen een stuk grotere kans om bekeurd te worden dan afgelopen zomer het geval was. Op initiatief van de provincie Zuid-Holland wordt momenteel gewerkt aan een voorstel om op mooie zomerdagen brugspringers te betrappen via de camera’s voor de brugbediening. Vervolgens kunnen de illegale zwemmers bekeurd worden door een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar), ook als ze weer op het droge staan wanneer de boa langskomt.

Door: Corrie van der Laan

Het Jaagpad nabij de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Leiderdorp was afgelopen voorjaar en zomer op mooie dagen een verzamelplek van mensen die hier gingen zwemmen. Daarbij sprongen ze van de Rhijnvreugdbrug in het water en klommen via de noodtrap aan het Jaagpad weer aan wal.

Zwemmen is hier verboden en dat is niet zomaar; het scheepvaartverkeer, zowel beroeps- als pleziervaart, is druk in dit smalle stuk van de Oude Rijn wat de kans op ongelukken groot maakt. Bovendien is ook de situatie op de wal risicovol doordat fietsers en op het Jaagpad lopende zwemmers op het smalle pad makkelijk in botsing kunnen komen.

Een bewoonster van Zoeterwoude-Rijndijk, die vol zicht op de illegale zwemplek heeft, stuurde een bezorgde brief naar de LPL fractie in de Leiderdorpse gemeenteraad wat leidde tot vragen van LPL raadslid Joost Bruggeman.

Het Leiderdorpse college van B en W laat weten dat de provincie Zuid-Holland – die verantwoordelijk is voor de vaarwegen – er mee bezig is. Probleem is dat boa’s alleen kunnen handhaven als ze iemand die van een brug springt op heterdaad betrappen. Aangezien de zwemmers de boa’s makkelijk kunnen zien aankomen, zijn ze als regel allang verdwenen als de handhavers ter plekke arriveren. Door een boa te laten meekijken via de camera’s van de brugbediening, wil de provincie dit probleem omzeilen. Daarnaast komt er een verboden toegang bord op de middenpijler van de brug. Zo kan er ook gehandhaafd worden als mensen daarop klimmen.

Bruggeman vroeg of het niet mogelijk was de noodtrap bij het Jaagpad weg te halen of te verplaatsen, maar daar voelt de gemeente niets voor. Die trap hangt er immers om echte drenkelingen de mogelijkheid te geven uit het water te komen.

Meer berichten