Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vuile luiers gaan voorlopig nog gewoon in de bak met restafval in Leiderdorp.
Vuile luiers gaan voorlopig nog gewoon in de bak met restafval in Leiderdorp. (Foto: Jantine Loef)

Voorlopig geen aparte inzameling van vieze luiers in Leiderdorp

  Politiek

Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders is niet van plan gehoor te geven aan de wens van de gemeenteraad om een luierinzamelingssysteem in de gemeente op poten te zetten. Zo’n systeem gaat jaarlijks 27.500 euro kosten. Dat vindt het college te veel, vooral omdat de gemeente flink moet gaat bezuinigen in de komende jaren.

Door: Corrie van der Laan

Anderhalf jaar geleden vroegen raadsleden Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP) en Bob Vastenhoud (GroenLinks) het college te onderzoeken of gescheiden inzameling van vieze luiers in Leiderdorp haalbaar is. De gemeente moet de hoeveelheid restafval die de inwoners produceren flink reduceren – in 2018 was dat 220 kilo per Leiderdorper per jaar, het streven was om dat in 2020 omlaag te krijgen naar 100 kilo – en de twee jonge vaders weten dat volle luiers behoorlijk zwaar zijn. Als de luiers apart ingezameld worden, zou dat het gewicht aan afval dat gemiddeld per Leiderdorper in de grijze bak verdwijnt zomaar met 21 kilo per jaar kunnen verminderen.

Unanieme oproep

In november vorig jaar meldde het college dat een gemeentelijk luierinzamelingssysteem in principe mogelijk is, maar nog weinig zinvol omdat de landelijke capaciteit voor recycling van de luiers te klein was. In reactie daarop nam de gemeenteraad afgelopen december unaniem een amendement van GroenLinks, ChristenUnie-SGP en D66 aan waarin het college werd opgeroepen met de luierinzameling te starten zodra er recyclingcapaciteit is.

Dat moment is nu bijna gekomen. In een brief van dinsdag 23 juni schrijft het college dat er inmiddels een nieuwe recyclinginstallatie is gestart in Nijmegen. Nu heeft die nog geen plek voor de 16 ton luiers die naar verwachting in Leiderdorp ingezameld zouden kunnen worden, maar het is de bedoeling de installatie in de nabije toekomst uit te breiden. En dan is er wel ruimte voor de Leiderdorpse luiers.

Toch is het college niet van plan gehoor te geven aan de oproep van de gemeenteraad. De financiële situatie van de gemeente gooit roet in het eten.De structurele uitgaven van Leiderdorp moeten de komende jaren fors omlaag; in 2021 moet ruim een miljoen euro bezuinigd worden en dat bedrag loopt op tot ruim anderhalf miljoen in 2024. Gezien die bezuinigingsopgave is het nu niet de tijd om de uitgaven te verhogen met de 27.500 euro per jaar die een luierinzameling zou kosten, vindt het college.

Meer berichten