Het ontwerp voor het 'belevingscentrum Groene Hart, gezien van bovenaf. | Beeld: Peter Verkade
Het ontwerp voor het 'belevingscentrum Groene Hart, gezien van bovenaf. | Beeld: Peter Verkade Foto: PR

Strakkere regels voor evenementen in Groene Hart Centrum

Politiek

StDe Leiderdorpse gemeenteraad ging maandagavond 25 mei akkoord met de bestemmingsplanwijziging die de transformatie van het voormalige A4 informatiecentrum tot Groene Hart Centrum mogelijk maakt. In het nu goedgekeurde plan zijn de regels voor het organiseren van evenementen in het centrum wat strakker dat ze aanvankelijk waren geformuleerd. Dat naar aanleiding van commentaren van lokale en regionale groenclubs. Een evenement mag nu maximaal twee dagen duren, in plaats van zeven, en om 11 uur ’s avonds moeten licht en geluid uit.

Door: Corrie van der Laan

Het Groene Hart Centrum komt in het oude Informatiecentrum A4 in de Bospolder. Het moet een ‘Groene Hart belevingslocatie’ worden, waar je toeristische informatie en uitleg over het Groene Hart kunt krijgen, waar cursussen en workshops gegeven worden en waar kinderen kunnen spelen. Met een restaurant, terrassen aan de rivier De Does, een boomgaard en bijenweide. Het is de bedoeling dat de Brasseriegroep van horecaondernemers Bob Meijer en Johan Klerks het gebouw koopt en verbouwt. De inrichting van de buitenruimte komt op het bordje van de gemeente, die daar fikse subsidies voor krijgt.

Maar voordat de transformatie van het gebouw en het terrein eromheen in gang gezet kan worden, moest wel het bestemmingsplan worden aangepast. Dat document, waarin onder meer staat welke functies toegestaan zijn in het gebied, is de afgelopen weken nog wat bijgesteld naar aanleiding van commentaren van belanghebbenden. Het ging dan vooral over de regels rond evenementen die georganiseerd worden in en rond het centrum. Voor de goede orde: dat zijn geen grote dancefeesten maar bijvoorbeeld braderieën of festivals “die een directe relatie hebben met de omgeving en die voornamelijk gericht zijn op natuur en onthaasten”, zoals de gemeente het formuleert.

Aanvankelijk stond in het nieuwe bestemmingsplan dat er maximaal twaalf van die evenementen voor maximaal 500 bezoekers mogen plaatsvinden die ieder maximaal zeven dagen mogen duren. Het Comité Doesbrug, IVN Leidse regio en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Leiden vonden dat wat veel van het goede; het zou de natuur in de naastliggende polder teveel verstoren. Hun kritiek zorgde ervoor dat de duur van de evenementen teruggebracht is naar maximaal twee dagen en dat tijdens evenementen een sluitingstijd van 23.00 uur geldt.

Ook op gewone dagen moeten de terrassen op 23.00 uur dicht. De IVN vindt dat veel te laat, die zou liever een sluitingstijd van 21.30 uur voor de terrassen en van 22.00 uur voor het centrum zelf zien. Dan is het stil en donker wanneer de natuur in de polder ook in rust gaat, is de redenatie. Maar daar ging de raad niet in mee. Echt stil wordt het sowieso niet bij het Groene Hart Centrum, dat immers een steenworp afligt van de afrit Hoogmade van de A4.

Uit de krant