Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het Leiderdorpse gemeentehuis.
Het Leiderdorpse gemeentehuis. (Foto: Johan Kranenburg)

Oppositie kritisch over coalitieakkoord

  Politiek

De oppositiepartijen LPL, PvdA en GroenLinks toonden zich maandagavond niet onder de indruk van het nieuwe coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP. 'Knip- en plakwerk', 'weinig ambitieus' en 'geen concrete doelen', waren enkele van hun kritische opmerkingen.

GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud had vooral bezwaar tegen de financiële paragraaf. De nieuwe coalitie wil de inkomsten en uitgaven in balans houden door in te grijpen op de uitgaven. "Daar wordt een deur dichtgegooid. Moeten we niet ook kijken of de inkomsten verhoogd moeten worden."

Olaf McDaniel (PvdA) vond met name de duurzaamheidsparagraaf te mager. Er wordt nog veel te weinig wind- en zonne-energie opgewekt, het ambitieniveau moet omhoog, stelde hij.

Eric Filemon (LPL) merkte op dat veel zaken genoemd worden in het akkoord maar dat niet wordt aangegeven welk resultaat de coalitie wanneer wil bereiken. De twee nieuwe coalitiepartijen, ChristenUnie-SGP en D66 kregen stevige vegen uit de pan. De CU-SGP zou 'voor spek en bonen' meedoen, en de D66 inbreng in het akkoord is volgens de LPL niet terug te vinden. 

De kwalificatie 'Knip en plakwerk' voor het nieuwe coalitieakkoord was eveneens van Filemon. De coalitiepartijen maakten er ook geen geheim van dat het akkoord inderdaad een samenraapsel is van het oude coalitieakkoord van LPL, VVD en CDA, aangevuld met elementen uit het zogeheten ambitieakkoord dat D66, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie-SGP in 2018 hebben opgesteld en resultaten uit de mislukte onderhandelingen tussen LPL, PvdA, D66 en GroenLinks. Wat D66 fractievoorzitter Jeroen Hendriks betreft is dat juist een positief punt en een handreiking naar de oppositie. "Het is een akkoord geworden waarin alle fracties zich kunnen herkennen."

Meer berichten