Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: J.P. Kranenburg
Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)

D66 trekt zich terug uit coalitieonderhandelingen

  Politiek

Vrijdagavond is D66 Leiderdorp uit de coalitieonderhandelingen met LPL, PvdA en GroenLinks gestapt.

Hoe de nieuwe coalitie in Leiderdorp eruit gaat zien, is daarmee ongewis geworden.  LPL, PvdA en GroenLinks hebben gemeld dat ze verder praten zonder D66, waarmee ze lijken te willen gaan voor een minderheidscollege; de drie partijen hebben samen 10 van de 21 gemeenteraadszetels. Maar het kan ook heel anders gaan; VVD en CDA hebben aangegeven in gesprek aan te willen gaan met D66 en de éénmansfractie van ChristenUnie-SGP. Die vier partijen komen samen uit op 11 van de 21 raadszetels, een krappe meerderheid dus.

Nadat de LPL bij de start van de raadsvergadering op maandag 18 november de coalitie met VVD en CDA opblies, startte de lokale partij vrijwel direct de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie met oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks. Die leken voorspoedig te verlopen, er lag zelfs al een conceptakkoord, dat volgens LPL, PvdA en GroenLinks "mede dankzij de goede inbreng van D66 tot stand is gekomen".

Toch had D66 "te weinig vertrouwen in een goede afloop", zo liet de fractie weten in een persbericht.  "Hoewel de gesprekken prettig en constructief waren, verschillen de partijen op enkele onderwerpen fundamenteel van mening. Het gaat dan met name over de financiën en de samenwerking in de regio. Daar lijken de verschillen niet te overbruggen."

Een punt is ook dat veel leden van D66 in Leiderdorp geen heil zien in het voortzetten van de gesprekken.

Meer berichten