Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het Leiderdorpse gemeentehuis.
Het Leiderdorpse gemeentehuis. (Foto: Johan Kranenburg)

Raad neemt begroting 2020 unaniem aan

  Politiek

Heel spannend werd het niet tijdens de bijzondere gemeenteraadsvergadering van vrijdag 8 november waar de Leiderdorpse politiek de begroting voor het komende jaar besprak. Op zich is dat goed nieuws; het betekent dat de gemeente geen grote financiële problemen heeft en de raad geen lastige knopen hoefde door te hakken.

Dat Leiderdorp goed gevulde reservepotten heeft, maakte het een stuk eenvoudiger voor het college om een sluitende begroting te presenteren, stipte fractieleider Bob Vastenhout van oppositiepartij GroenLinks aan. Maar, zo gaf ook hij toe, "Er ligt een nette begroting". Het was dan ook geen verrassing dat de Programmabegroting 2020 unaniem werd aangenomen.

Lastige keuzes liggen wel in het verschiet. Komend voorjaar wil wethouder Daan Binnendijk (financiën/CDA) een plan presenteren om de dreigende structurele begrotingstekorten aan te pakken. Er moet namelijk voor de jaren na 2020 flink wat geld gevonden worden voor met name de jeugdzorg en de renovatie en nieuwbouw van scholen. Hij heeft al aangegeven dat zijn plan zal meerdere opties zal omvatten, zodat de gemeenteraad kan kiezen hoe de verwachte gaten in het gemeentelijk huishoudboekje gedicht kunnen worden. De felle discussies die vrijdag ontbraken, komen er dus zeker aan in juni volgend jaar.

Meer berichten