Logo leiderdorpsweekblad.nl
De kans op een 333 meterbaan aan de Voorschoterweg in Leiden is nu echt verkeken.
De kans op een 333 meterbaan aan de Voorschoterweg in Leiden is nu echt verkeken. (Foto: PR)

Ultiem reddingsplan voor langere ijsbaan mislukt

  Politiek

Ook de allerlaatste reddingspoging voor het plan om de nieuwe Leidse ijsbaan te vergroten naar 333 meter is gestrand. De omliggende gemeenten zouden zich dan garant moeten stellen voor leningen van alles bij elkaar zo'n 3,5 miljoen euro. Leiderdorp, Noordwijk, Kaag & Braassem en Zoeterwoude zien dat niet zitten, meldde de Leiderdorpse sportwethouder Willem Joosten maandagavond.

Maandagmiddag 21 januari hebben wethouders van de vier gemeenten in een conference call overlegd met de Leidse wethouder Paul Dirkse. Deze lichtte het voorstel van de Stichting IJshal om geld bij elkaar te krijgen voor een langere ijsbaan nog eens toe. De gedroomde ijsbaan van 333 meter kost 3,5 miljoen meer dan de nu geplande 250 meter baan. De Stichting IJsbaan wil dat bedrag lenen van de gemeente Leiden. Het geld voor de terugbetaling, die wordt gespreid over dertig jaar, zou moeten komen uit extra verhuurinkomsten van ijsclubs uit de omgeving, die dan hun eigen clubhuizen aan derden verhuren.

Leiden staat daar niet onwelwillend tegenover, maar wil wel dat de regiogemeenten borg staan, wat betekent dat ze beloven bij te springen als het afbetalen niet lukt.

Het was al bekend dat Alphen niet mee wil doen en Katwijk heeft niet gereageerd, zo vertelde Joosten maandag aan de Leiderdorpse politiek. "Voor ons zou dat betekenen dat we, naast het geld dat we toegezegd hebben voor de financiering van de 333 meter baan, ook nog voor een groot bedrag garant moeten staan en dat voor een periode van dertig jaar. Daar is onvoldoende draagvlak en politieke wil voor."

Meer berichten