Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jeff Gardeniers (rechts) nam donderdag 13 december afscheid van politici, ambtenaren en relaties met een goed bezochte receptie in het Leiderdorpse gemeentehuis.
Jeff Gardeniers (rechts) nam donderdag 13 december afscheid van politici, ambtenaren en relaties met een goed bezochte receptie in het Leiderdorpse gemeentehuis. (Foto: J.P.K)

Vragen oppositie over opstappen Gardeniers

  Politiek

Was het eigenlijk wel nodig dat CDA-wethouder Jeff Gardeniers eind vorige maand opstapte, zo vroegen oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks zich maandagavond in de Leiderdorpse gemeenteraad af.

Door: Corrie van der Laan

De wethouder diende zijn ontslag omdat hij een vertrouwelijke e-mail aan het college had doorgestuurd naar zijn fractie. Die mail was van projectontwikkelaar Pluis, de koper van het voormalige kerkgebouw De Menswording. In de mail werd gemeld dat Pluis de koop onherroepelijk had gemaakt, ongeacht of de bestemming van het pand gewijzigd kan worden van maatschappelijk naar wonen.

Dat is relevante informatie voor de gemeenteraad, benadrukte D66-fractievoorzitter Jeroen Hendriks. "Je zou dus kunnen zeggen dat één lid van het college goed had ingeschat dat dit gedeeld moest worden met de raad. Alleen de uitvoering was gebrekkig, want het is maar met een aantal raadsleden gedeeld, niet met de hele raad."

Natuurlijk mag je als lid van het college geen vertrouwelijke mails lekken, maar in een college waar de sfeer, zoals burgemeester Laila Driessen benadrukte, 'meer dan geweldig' was, moet dat toch onderling opgelost kunnen worden, vond PvdA-voorman Olaf McDaniel. Hij noemde het opstappen van Gardeniers "verrassend, verbazend en vreemd, en ook wel een beetje onbegrijpelijk".

Hendriks, McDaniel en hun GroenLinks-collega Bob Vastenhoud probeerden boven water te krijgen of dit een 'druppel-die-de-emmer-deed-overlopen geval' was, zoals Vastenhoud het uitdrukte. Maar dat werd door Driessen stevig ontkend. Zij wees erop dat de wethouder in zijn ontslagbrief spreekt van een 'voor hem persoonlijk onwerkbare situatie'.

"We zien het in het college als een persoonlijk drama voor de wethouder", aldus Driessen, die stelde dat de Gardeniers zijn eigen afweging heeft gemaakt en dat de raad dat zou moeten respecteren.

Meer berichten