Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Johan Kranenburg

Onderzoek naar inzameling luiers

  Politiek

De Leiderdorpse gemeenteraad wil dat er een onderzoek komt naar mogelijkheden om luiers apart in te zamelen. Bob Vastenhoud en Geert Schipaanboord van respectievelijk GroenLinks en de ChristenUnie-SGP vroegen daar tijdens de begrotingsvergadering van 9 november om in een motie. Met uitzondering van de VVD gingen alle fracties akkoord.

Door: Corrie van der Laan

Volle luiers maken het afval flink zwaar, zo weten de jonge vaders Vastenhoud en Schipaanboord uit ervaring. Dat maakt het extra lastig om de hoeveelheid restafval per inwoner in 2020 te beperken tot 100 kilo, zoals het landelijke streven is. Vastenhoud zou graag zien dat op een aantal plekken in Leiderdorp inzamelcontainers voor vieze luiers komen. Hij verwacht dat veel ouders bereid zullen zijn mee te werken aan de gescheiden inzameling.

Voor het verwerken van ingezamelde luiers is momenteel de allereerste fabriek in Nederland aan het proefdraaien. Die staat bij afvalverwerker ARN bij Weurt in Nijmegen. Hier worden de vuile luiers in een reaktor onder hoge druk en bij 250 graden Celcius omgezet in vier herbuikbare producten: groen gas, plastic, kunstmest en biomassa.

Meer berichten