Logo leiderdorpsweekblad.nl
Op het dak van sporthal De Bloemerd liggen ze al. GroenLinks wil dat ook op alle andere gemeentelijke gebouwen zonnepanelen komen.
Op het dak van sporthal De Bloemerd liggen ze al. GroenLinks wil dat ook op alle andere gemeentelijke gebouwen zonnepanelen komen. (Foto: PR)

Oppositie: doorpakken met duurzaamheid

  Politiek

Het gaat financieel best goed met Leiderdorp en het college van burgemeester en wethouders had vrijdag 9 november dan ook geen enkele moeite om de begroting voor 2019 door de raad te loodsen. Wel grepen met name oppositiepartijen D66, GroenLinks en PvdA de gelegenheid aan om B en W aan te sporen tot meer inzet op het gebied van duurzaamheid.

Door: Corrie van der Laan

Wat GroenLinks betreft moet duurzaamheid de komende jaren zelfs de eerste prioriteit krijgen. Fractievoorzitter Bob Vastenhoud gaf meteen wat suggesties: Leg zonnepanelen op de daken van alle gemeentelijke gebouwen, op bushokjes en op lantaarnpalen. Spoor bedrijven met stevige hand aan om waar dat kan zonnepanelen te plaatsen. En oefen druk uit op de provincie om windmolens in de gemeente toe staan.

Ook Jeroen Hendrik (D66) brak een lans voor windmolen, waarvoor hij nog altijd een fraaie plek ziet langs de A4. Boven de rijksweg zou je wellicht ook nog zonnepanelen kunnen leggen, gaf hij aan, en vergeet het braakliggende Ikeaterrein niet als mogelijk zonneweide.

PvdA-er Olaf McDaniel vroeg zich af waarom het zo lang duurt voordat het omgekeerd inzamelen verder uitgerold wordt over de gemeente. De pilots die dit jaar gestart zijn in de wijken 't Heerlijk Recht en de Schansen en Dreven zijn immers succesvol verlopen.

Verantwoordelijke wethouder Willem Joosten (VVD) kon de oppositie op een aantal punten gerust stellen. Alle zeshonderd bedrijven in Leiderdorp worden schriftelijk en telefonisch benaderd over duurzaamheidsmaatregelen, al zal beslist geen enkele vorm van dwang toegepast worden. Met Ikea wordt gesproken over de mogelijkheid van zonnepanelen op het terrein in Bospoort. En windmolens zijn onderdeel van het overleg met de Leidse regio over de ruimtelijke opgaven. Over het verder invoeren van omgekeerd inzamelen komt in januari een voorstel.

Toch diende de oppositie een motie in om de vaart erin te houden op weg naar een duurzame gemeente. Een voorstel om gedurende deze collegeperiode de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie in de gemeente jaarlijks te laten toenemen met de hoeveelheid die op 31 december dit jaar beschikbaar is, werd – dankzij de afwezigheid van twee leden van de coalitie – met 10 tegen 9 stemmen aangenomen.

Meer berichten