Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het ontwerp voor de beoogde 333 meter grote ijsbaan in Leiden.
Het ontwerp voor de beoogde 333 meter grote ijsbaan in Leiden. (Foto: pr)

'Race voor 333 meter ijsbaan nog niet gelopen'

  Politiek

Het definitieve besluit van het Leidse college om te gaan voor een nieuwe overdekte ijsbaan van 250 meter in plaats van de door de schaatsverenigingen in de regio zo gewenste 333 meter baan, is niet zo definitief als het lijkt. Dat vertelde Jos Arts, voorzitter van de Stichting IJshal Leiden, maandagavond 12 november aan de Leiderdorpse politiek. "De race om een 333 meter baan is zeer zeker nog niet gelopen", betoogde hij.

Door: Corrie van der Laan

Om een ijsbaan van 333 meter mogelijk te maken, is aan veertien regiogemeenten een bedrag van 6,26 euro per inwoner gevraagd. Bij elkaar moet dat de benodigde 3,2 miljoen euro opleveren. Maar eind oktober stond de teller pas op ruim 6,8 ton. De meeste gemeenten hebben nog geen besluit over een bijdrage genomen en de grote vissen Alphen aan den Rijn en Katwijk, van wie respectievelijk 683.000 en 388.000 euro wordt gevraagd, lijken weinig zin in betalen te hebben.

Voor het Leidse college was dat reden om op 30 oktober de knoop door te hakken en te gaan voor een 250 meter baan.

Leiderdorp komt deze maand pas aan besluitvorming toe. De gemeenteraad is in principe bereid het gevraagde bedrag van 169.000 euro op te hoesten, zo bleek maandag. Alle fracties zijn ervan overtuigd dat een langere ijsbaan waarop schaatsers beter uit de voeten kunnen en waar officiële wedstrijden gereden kunnen worden een goede zet is. Maar voorafgaand aan de vergadering leefde het idee dat dit in feite een achterhaald onderwerp was.

Dat ligt toch even anders, vertelde Arts. "Het besluit van het Leidse college komt nog in een commissievergadering en pas op 24 januari wordt een uitvoeringsbesluit genomen. De aanbesteding wordt twee maanden daarna gedaan." Hij liet ook doorschemeren dat sinds afgelopen weekend de stemming in Alphen in een voor de Stichting IJshal positieve richting lijkt te gaan. "Neem het besluit om geld bij te dragen. Dat betekent voor ons een grote steun in de lobby naar de andere gemeenten", zo bepleitte hij bij de Leiderdorpse politici.

Meer berichten