Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het terrein waar tot twee jaar geleden afvalverwerkingsbedrijf Vliko (nu Renewi) was gevestigd.
Het terrein waar tot twee jaar geleden afvalverwerkingsbedrijf Vliko (nu Renewi) was gevestigd. (Foto: Corrie van der Laan)

Pas eind november duidelijkheid over vervuiling voormalig Vlikoterrein

  Politiek

Milieuwethouder Jeff Gardeniers (CDA) verwacht dat het tot eind november zal duren voordat meer duidelijkheid komt over de vervuiling van de oude locatie van Vliko op het Leiderdorpse bedrijventerrein Lage Zijde. Momenteel wordt uitgezocht hoe ernstig die vervuiling is, hoe duur het wordt om de bodem weer schoon te krijgen en wie dat moet gaan betalen.

Door: Corrie van der Laan

Vorige week vertelde Gardeniers de Leiderdorpse politiek dat asbest is aangetroffen in de grond waar het afvalverwerkingsbedrijf, dat inmiddels is opgegaan in de firma Renewi, decennia lang gevestigd was. Een onverwachte tegenvaller, aldus de wethouder; toen Vliko twee jaar geleden verhuisde naar Zoeterwoude en de grond overdroeg aan Leiderdorp, ging dat vergezeld van een zogeheten schone grond verklaring. Waardoor het best eens lastig zou kunnen worden om de saneringskosten op het bedrijf te verhalen.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag bleek dat het toch iets anders ligt. "Ik heb de term 'schone grond verklaring' te snel gebruikt", meldde Gardeniers. Wel is er in 2017 een bodemonderzoek gedaan waaruit bleek dat er geen veranderingen waren ten opzichte van eenzelfde onderzoek in 2013.

VVD-raadslid Martine Breedveld vond dat geruststellend. "In ieder geval is de situatie niet veranderd nadat Vliko vertrokken is. Volgens mij was de afspraak dat wanneer er sprake zou zijn van verontreiniging, Vliko daarvoor zou opdraaien. Dus ik heb goede hoop dat dat de uitkomst zal zijn."

Meer berichten