Logo leiderdorpsweekblad.nl

Mogelijkheden voor windmolens worden verder onderzocht

  Politiek

De gemeente Leiderdorp gaat verder onderzoek doen naar de mogelijkheden om windenergie op te wekken binnen de gemeentegrenzen. Een eerste verkennend onderzoek van Adviesbureau Pondera Consult heeft duidelijk gemaakt dat het in principe mogelijk is een zestal windturbines van zo'n 85 meter hoog te plaatsen in de Achthovenerpolder. Maandagavond bleek dat de Leiderdorpse politiek die uitkomst interessant genoeg vindt om op voort te borduren.

Door: Corrie van der Laan

De Achthovenerpolder is de enige plek in Leiderdorp waar eventueel windmolens geplaatst zouden kunnen worden, zo bleek uit het onderzoek. Pondera kwam met twee opties. De eerste is een cluster van tweemaal drie molens waarvan het ene rijtje langs de A4 staat, tegenover Wooon en de zorgboulevard, en het andere langs De Does. De tweede is een rij van zes molens een eindje verder de polder in, parallel aan de Ruigekade. De fracties toonden in het algemeen een voorkeur voor windmolens langs de A4, waarbij enkele partijen aangaven dat drie stuks ook een mogelijkheid is.

Alle partijen waren zich bewust van de dilemma's die de windmolendiscussie met zich meebrengt. "Het zijn niet de mooiste bouwwerken. Maar Leiderdorp loopt niet bepaald voorop wat betreft duurzaamheid en we moeten stappen maken", zo vatte CDA raadslid Felix Stam het samen. Hij pleitte ervoor een grote informatieavond te organiseren om te peilen hoe de Leiderdorpers staan tegenover de komst van 'lelijke' windmolens' om duurzame energie op te weken.

Een suggestie van GroenLinks om, in het geval dat besloten wordt windmolens te plaatsen, dat te laten doen door een corporatie waarvan Leiderdorpers lid kunnen worden – en zo mede-eigenaar van de turbines - werd positief ontvangen.

Wethouder Olaf McDaniël (PvdA) zegde toe voor 20 maart te komen met een voorstel voor een vervolgonderzoek.

Meer berichten