Agenten Patricia Molenaar en Gerben Spekman stonden vorige week maandag met de vragenlijst in Winkelhof.
Agenten Patricia Molenaar en Gerben Spekman stonden vorige week maandag met de vragenlijst in Winkelhof. Foto: Gerrit Konings

Wijkagenten vragen Leiderdorpers naar hun belevingen en ervaringen

Politie

Kent u plekken in Leiderdorp waar men zich onveilig voelt? Waaraan vindt u dat de politie in Leiderdorp meer aandacht moet besteden? Dat zijn twee van de vragen die de Leiderdorpse wijkagenten in een enquête voorleggen aan de inwoners van Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

Maandag 4 april was de aftrap voor de enquête. Toen stonden wijkagent Patricia Molenaar en Gerben Spekman, operationeel expert wijk van het basisteam Leiden Noord, met de vragenlijst in winkelcentrum Winkelhof waar ze in gesprek gingen met bezoekers. 


Breder beeld

Reden is voor de enquête is dat de wijkagenten graag willen weten hoe het staat met het gevoel van veiligheid van de burgers, hoe het contact met de politie is en waar mensen overlast ervaren. De harde cijfers over zaken als criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en overlast zijn bekend en worden iedere twee jaar door de politie samengebracht in een gebiedsscan, licht Spekman toe. “Maar we zijn ook heel benieuwd naar de belevingen en ervaringen van de inwoners zelf. Dat is de reden waarom deze enquête is samengesteld, om de informatie van ‘buiten’ naar ‘binnen’ te halen, om zo een breder beeld te krijgen.”


Kijken naar mogelijkheden

Het is voor het eerst dat het basisteam Leiden Noord, waar Leiderdorp onder valt, zelf op deze manier gegevens verzamelt. Het is de bedoeling om de resultaten van de enquête naast de uitkomsten van de gebiedsscan te leggen. “Met alle input gaan we kijken wat er in onze mogelijkheden ligt”, zegt Spekman. “Zo kregen we vorige week in Winkelhof bijvoorbeeld vaak te horen van inwoners dat zij het prettig vonden dat we zichtbaar aanwezig waren in de wijk en dat zij langs konden komen met hun vragen. Een optie zou dan kunnen zijn dat we kijken of we dit misschien vaker of op vast gestelde tijden kunnen doen. Als er opmerkingen bij ons terug komen over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid ergens in de gemeente Leiderdorp, kunnen we kijken of wij daar als politie aandacht aan kunnen besteden qua handhaving of dat wij misschien samen met de wegbeheerder naar andere mogelijkheden kunnen kijken.”


Invullen

De enquête is nog tot 20 april in te vullen via Facebook (Politie Basisteam Leiden Noord), Instagram (Wijkagenten Leiderdorp) of de QR code hieronder.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant