Dikke pret op het schoolplein van De Hasselbraam. Inzet: wethouder Bob Vastenhoud opende het Holi feest. | Foto: PR
Dikke pret op het schoolplein van De Hasselbraam. Inzet: wethouder Bob Vastenhoud opende het Holi feest. | Foto: PR Foto: PR

De Hasselbraam viert het Holifeest

Onderwijs

Basisschool De Hasselbraam aan het Heelblaadjespad vierde donderdagmiddag 9 maart het hindoeïstische Holifeest. Bob Vastenhoud, wethouder van onder meer onderwijs, verzorgde de opening en deed vrolijk mee.

Door: Nelleke Thissen

“Dit is echt leuk”, roept een meisje enthousiast. Met een brede armzwaai gooit ze uit een plastic flesje gekleurd krijtpoeder over medeleerlingen heen. Alle schoolkinderen, van onder- tot bovenbouw, bestuiven elkaar op het schoolplein met het poeder en hebben dikke pret. Ze geven er niets om dat er flink wat regen en natte sneeuw valt op de steeds kleurrijker wordende tegels. Het poedergooien vormt de feestelijke afsluiting van een aantal lessen over het hindoeïsme die de leerlingen van De Hasselbraam hebben gehad.


Iedereen gelijk

Het Holifeest wordt ieder jaar rond maart gevierd. Het is een combinatie van lente-, nieuwjaars- en overwinningsfeest. Tijdens dit hindoeïstische volksfeest bestrooien de mensen elkaar met gekleurd poeder, parfum en sprenkelen ze gekleurd water. Samen met familie en vrienden wordt er gegeten, gedronken en gezongen. Verschillen tussen afkomst verdwijnen voor een dag omdat iedereen bont gekleurd is.

De Hasselbraam viert het Holifeest voor het eerst. “We vinden het als openbare jenaplanschool erg belangrijk dat onze leerlingen kennismaken met de meest voorkomende religies en levensbeschouwingen. Daarom vieren we ieder jaar ook twee andere religieuze feesten”, legt locatieleider Babette van Leeuwen uit. Een vakdocent Hindoe van het Levensbeschouwelijke Vormingsonderwijs heeft aan alle stamgroepen van De Hasselbraam de lessen over het hindoeïsme gegeven.

Het startsein voor het feest wordt gegeven door Bob Vastenhoud. Een aantal ouders en omwonenden trotseert het natte weer en slaat achter een ‘poedervrije’ lijn de gebeurtenis gade. “Met Pasen vieren we de lente met paaseieren zoeken. Maar vandaag doen we dat met het gooien van gekleurd poeder naar elkaar”, zegt Vastenhoud. Dan drukt hij op een toeter en barst het spektakel los. Even later zijn leerlingen, leerkrachten en wethouder vrolijk rood-geel-paars-groen-roze-blauw gekleurd.

Uit de krant