Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De leerlingen bestoken Frank van Houdt van kledingzaak Sample met vragen. | Foto: PR</p>

De leerlingen bestoken Frank van Houdt van kledingzaak Sample met vragen. | Foto: PR

(Foto: PR)

Plusklas De Schakel op zoek naar het verhaal achter kleding

  Onderwijs

Best even spannend om op een maandagmorgen naar de gesloten winkel te gaan, onder het rolluik door van kledingwinkel Sample. De kinderen van de plusklas van de Leiderdorpse basisschool De Schakel werken over het thema kleding en waren onlangs welkom bij Frank van Houdt die graag antwoord gaf op alle vragen van de kinderen. 

Die vragen komen uit allerlei invalshoeken, bv. milieu, transport, budget of duurzaamheid. Hoe zou het dagboek van een spijkerbroek eruitzien? Frank vertelde dat de kleding per vrachtschip uit Turkije, Portugal, India, Indonesië en Bangladesh kan komen. Misschien is de kleding wat duurder dan gemiddeld, maar daardoor zorgen ze ervoor dat er geen kinderarbeid speelt, met eerlijke salarissen voor de werknemers. 


Steeds duurzamer

Ze proberen bij Sample voor steeds duurzamere kleding te kiezen. 10 procent van de kleding wordt gemaakt van gerecycled materiaal, er is bijvoorbeeld een spijkerbroek gemaakt van PET flessen. Er worden steeds minder insecticiden op het land gebruikt bij het verbouwen van katoen. De meeste kleding komt uit China, daar zijn ze heel innovatief met slimme kledingfabrieken. 

Bij Sample verkopen ze het meest op zaterdag. “Gooien jullie wel eens kleding weg?”, wilde Elisa weten. “Nooit!”, zei Frank, hij hangt niet-verkochte kledingkleding het volgende jaar weer in de rekken of verkoopt het door. Samen met zijn echtgenote Katja koopt hij koopt de kleding zelf in bij verschillende merken, zoals G-Star of Elvine. 

“Wat maakt het werk zo leuk?”, vraagt de juf. Frank houdt van de gezelligheid in de winkel, maakt graag een praatje en wordt blij als mensen met een grote glimlach de winkel verlaten. Hij zoekt graag samen naar iets wat het best bij de klant past, soms is dat voor een bruiloft, bijvoorbeeld ‘Summer chique’ en soms gewoon lekker voor de vrije tijd. 

Zijn lievelingsstoffen zijn viscose en wol, omdat ze lekker zacht zijn of goed isoleren. De kinderen wilden ook weten of de winkel brandveilig is. Niet zomaar; een jaar of drie geleden is er brand geweest in de Winkelhof. Bij Sample was er roetschade, ze verkochten de kleding met flinke korting, vertelt Frank, maar het is brandveilig in de winkel. 

Als alle vragen beantwoord zijn, verlaat de groep de mooie winkel, een beetje giechelend om de blote paspoppen. 

Meer berichten