Logo leiderdorpsweekblad.nl
Leonne en zoon Mats oefenen de route naar school.
Leonne en zoon Mats oefenen de route naar school. (Foto: pr)
Regio

VVN: Oefen de route naar school met je brugklaskind

  Onderwijs

Juist na de zomervakantie bestaan er zorgen over de verkeersveiligheid van scholieren. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept alle kinderen en hun ouders daarom op om de laatste vakantieweek te gebruiken voor het oefenen van de school-thuisroute. De oproep vormt onderdeel van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ en komt voort uit het feit dat jaarlijks vlak na de zomervakantie onder fietsende scholieren opvallend veel ongevallen plaatsvinden.

De route naar het voortgezet onderwijs brengt met name voor de brugklassers de nodige uitdagingen met zich mee. Ze zijn lang niet altijd bekend met die route en de verkeerssituaties die ze onderweg tegenkomen. Daar komt het fietsen in groepen bij en de spanning hoe het allemaal zal zijn en of je wel in een leuke klas terecht komt. Al met al genoeg uitdaging en afleiding die kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op verkeersongevallen. Door als ouder in de laatste vakantieweek meerdere keren samen met je kind die nieuwe route te oefenen en de moeilijke punten door te spreken wordt alvast de broodnodige ervaring opgebouwd. Die komt goed van pas wanneer kinderen vanaf de schoolstart zelfstandig naar school fietsen", aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. 

Zeven tips 
Ook al fietst je kind elke dag naar school en rijdt het zelfstandig naar vriendjes of sport toe, een nieuwe route is spannend. Dit komt onder meer door de onbekendheid van de route en het feit dat kinderen nog niet altijd in staat zijn om hun fietsgedrag aan te passen bij ingewikkelde verkeerssituaties. Een veilige fiets is een eerste vereiste. Een schooltas achterop de fiets of op je rug geeft meer balans en MONO-fietsen zonder afleiding is een must. Vooraf oefenen neemt een deel van de onzekerheid bij je kind weg, waardoor hij of zij straks met een veiliger gevoel naar school fietst. Voor ouders ook veel prettiger. VVN geeft op de website zeven tips waar je op moet letten bij het oefenen:
1. Oefen samen de nieuwe route.
2. Dode hoek vuistregel 1: blijf rechts en ruim achter een groot voertuig.
3. Dode hoek vuistregel 2: houd minimaal 3 meter afstand tot een groot voertuig.
4. Met je schooltas achter op de fiets of op je rug heb je meer balans.
5. Zorg voor een veilige fiets.
6. Zorg dat je kind zichtbaar is in het donker en bij slecht weer.
7. Fiets MONO, dus zonder afleiding van de smartphone.

Moeder Leonne vertelt dat Mats uit zichzelf vroeg om de nieuwe route samen te oefenen. Een top idee: "Hij gaat straks dwars door de drukke stad en nog een stuk met het pontje. Ik vind dat best spannend. Hij moet bijvoorbeeld een chaotische plek oversteken achter het Centraal Station. Al het verkeer komt daar samen, dus dat is echt opletten."
Moeder Leonne pakt de online Fietscheck erbij en ze lopen alle 15 punten na. Er blijken nog drie to-do’s. Zo mag zijn fietszadel wel wat hoger en blijkt zijn koplamp kapot. "Hé, en ik heb ook geen rode reflector achterop." Dat wordt nog een korte stop bij de fietsenmaker. Daarna kan hij veilig voorbereid het nieuwe schooljaar in.

‘De scholen zijn weer begonnen’
Met Veilig Verkeer Nederland zien ook veel bedrijven de noodzaak in van VVN’s jaarlijkse campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Zo ondersteunen onze partners verzekeringsmaatschappij Interpolis, autoleasemaatschappij Athlon Nederland, Picnic, VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) en Nextdoor via hun eigen kanalen de campagne, en zorgen hiermee voor een waardevolle versterking en een groter bereik van de campagneboodschap.

Meer berichten