Logo leiderdorpsweekblad.nl
Ouders staan, netjes buiten het schoolplein, te wachten op hun kinderen bij De Leeuwerik.
Ouders staan, netjes buiten het schoolplein, te wachten op hun kinderen bij De Leeuwerik. (Foto: J.P. Kranenburg)

Stapje op weg naar normaler

  Onderwijs

Nederland heeft maandag opnieuw een stapje gezet richting het normale leven, zoals we dat kenden voor de coronacrisis. De maatregelen tegen het coronavirus zijn wat versoepeld. Zo kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd na acht weken weer naar school, al is het in deeltijd.

Ook de Leiderdorpse basisscholen hebben de nodige maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden, voor de kinderen en voor het personeel. 

Uit de antwoorden op een mailrondje langs de scholen blijkt dat verreweg de meeste scholen ervoor hebben gekozen om de kinderen twee dagen per week een hele dag op school te laten zijn, wat ook de voorkeur heeft van de PO raad, de landelijke sectororganisatie voor het primair onderwijs. De groepen worden dan in tweeën gesplitst. Een deel van de groep komt op maandag en donderdag, het andere deel op dinsdag en vrijdag.

Wat er op woensdag gebeurt, varieert. De Willem de Zwijgerschool heeft ervoor gekozen om die halve dag in ieder geval groep drie – die dan wel over twee lokalen verdeeld wordt - te laten komen. “Groep 3 is een kwetsbare groep die nog zo in het aanvankelijk leesonderwijs zit, dat wij dit nodig vinden” , legt directeur Suzanne Nagelkerke uit. Daarnaast komen de kinderen die voorheen remedial teaching kregen. Bij de School Kastanjelaan komen op woensdag ook kinderen die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Verder wordt op woensdagochtend afstandsonderwijs gegeven. Op De Schakel, De Leeuwerik en de Prins Willem-Alexanderschool komen de halve groepen om de week op woensdag naar school.

Bij De Bron doen ze het anders, daar komen kinderen de hele week halve dagen naar school. Ook hier zijn de groepen gespitst; de helft komt in de ochtend, de ander helft in de middag. De school vindt het belangrijk om de kinderen elke dag te zien zodat dagelijks instructie gegeven kan worden op kern-vakgebieden, licht directeur Arjan Harskamp toe.

Bij het buitenspelen worden geen problemen verwacht. De scholen hanteren gespreide pauzes, de kinderen gaan in groepjes naar hun eigen deel van het schoolplein en gebruiken waar mogelijk verschillende in- en uitgangen.

Bij halen en brengen geldt als algemene regel dat ouders/verzorgers nu even niet welkom zijn in de school, soms ook niet op het plein. Altijd geldt dat ze anderhalve meter afstand moeten houden van leerkrachten en andere ouders.

Vrijwel alle kinderen komen gewoon naar school. In de sporadische gevallen dat ouders hun kinderen thuishouden, meestal omdat het kind of een van de gezinsleden een kwetsbare gezondheid heeft, zoeken de scholen naar een passende individuele oplossing.

Meer berichten