Logo leiderdorpsweekblad.nl
Links museumdirecteur Bob Reidsma, voor de gelegenheid verkleed als middeleeuwse monnik, met twee museummedewerkers en kinderen van de Leiderdorpse basisscholen die de boeken kwamen afhalen.
Links museumdirecteur Bob Reidsma, voor de gelegenheid verkleed als middeleeuwse monnik, met twee museummedewerkers en kinderen van de Leiderdorpse basisscholen die de boeken kwamen afhalen. (Foto: Johan Kranenburg)

Museum spekt schoolbibliotheken

  Onderwijs

De bibliotheken van zes Leiderdorpse basisscholen hebben er sinds woensdagmiddag 15 mei een interessant boek bij. In het Leiderdorps Museum overhandigde directeur Bob Reidsma van het vertegenwoordigers van basisscholen Kastanjelaan, Regenboog, Willem de Zwijger, Prins Willem-Alexander, 't Bolwerk en De Leeuwerik stapeltjes van vijf exemplaren van het boek 'Nieuw licht op Leithon, Leiderdorp in de vroege middeleeuwen'.

Het boek is juist voor leerlingen van de bovenbouw van basisscholen heel geschikt, benadrukte Reidsma, omdat het in begrijpelijke taal en met veel illustraties uitleg geeft over het leven van de allereerste Leiderdorpers. Het museum heeft het boek uitgegeven naar aanleiding van de expositie over Leithon, het 'oer-Leiderdorp' dat van ca. 600 tot 840 na Christus gevestigd was aan een lang geleden dichtgeslibde zijarm van de Oude Rijn, in het gebied waar nu de Hoogmadeweg ligt. Schrijver is dr. Menno Dijkstra, de archeoloog die in 2013 de leiding had over de opgravingen op het Samsomveld waarbij een schat van informatie over Leithon gevonden is. Het museum kon de boeken aan de basisscholen schenken dankzij een subsidie van het Reuvens Fonds uit Amersfoort.

Reidsma was wel wat teleurgesteld dat slechts zes van de twaalf Leiderdorpse scholen woensdag kwamen opdagen om hun boeken in ontvangst te nemen.Wat niet wegneemt dat de ontbrekende scholen alsnog welkom zijn hun exemplaren van 'Nieuw licht op Leithon' te komen ophalen.

De tentoonstelling over het oude Leithon is nog te zien tot 16 november. Het Leiderdorps Museum aan de Van Diepeningenlaan 110 (gebouw De Sterrentuin) is geopend op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten