Logo leiderdorpsweekblad.nl
Adinda Dernison met een deel van de nieuwe spellen. Links de cheque die de Vrienden van het Oude Dorp vlak voor kerst uitreikten.
Adinda Dernison met een deel van de nieuwe spellen. Links de cheque die de Vrienden van het Oude Dorp vlak voor kerst uitreikten. (Foto: J.P. Kranenburg)

Stapel nieuwe spellen dankzij Vrienden van het Oude Dorp

  Onderwijs

Boonanza, Lacer Mace, Koehandel, Uno, Brains, Kud: Mijnwerkers, 30 Seconds, Strategeo, Mens Erger je Niet. De leerlingen van het PC Hooft College uit Leiderdorp hebben vanaf komende week een ruime keus aan gloednieuwe spellen die ze op school kunnen doen.

Door: Corrie van der Laan

Lerares Adinda Dernison kon ze aanschaffen dankzij de kerstwensgift van 500 euro van Stichting Vrienden van het Oude Dorp. Leerlinge Lidewij uit de MAVO eindexamenklas had de Vrienden gevraagd om een bijdrage. In haar aanvraagbrief legde ze uit dat de leerlingen van de school, die onderdeel is van de Leo Kanner Onderwijsgroep, kampen met problemen als vormen van autisme en angststoornissen. Gezelschapsspellen helpen hen met het leren samenwerken, complimenten ontvangen en omgaan met tegenvallers. De school had wel een aantal spellen, maar die waren als regel oud en incompleet.

Dernison heeft de nieuwe spellen uitgezocht in overleg met de leerlingen. Het zijn niet alleen gezelschapsspellen, sommigen zijn juist om individueel te spelen. "Dat is belangrijk voor onze leerlingen die soms even op zichzelf willen zijn." Een deel is gekozen met een orthopedagogische blik. Zoals het spel 'Openhartig' waarbij je elkaar indringende vragen stelt. "Heel goed voor de groepsvorming en om elkaar beter te leren kennen." En een spel als 'Het Menselijk Lichaam Weetjes Kwartet' past natuurlijk prima in de biologieles.

De duurste aanschaf waren twee voetballen. Past niet in de categorie spelletjes, maar ze waren wel een unanieme wens van de verschillende klassen, aldus Dernison.

Meer berichten