Sabrina Kooreman: 'Mijn leven bestaat uit deze stoel'.
Sabrina Kooreman: 'Mijn leven bestaat uit deze stoel'. Foto: Corrie van der Laan

‘Dit is mijn enige kans om mijn leven enigszins terug te krijgen’

Human Interest

Het leven van Sabrina Kooreman (43) speelt zich vooral af in en rond haar stoel. Als gevolg van MS (multiple sclerose) worden haar mobiliteit en conditie steeds slechter. Een zwaar lot voor een jonge vrouw en moeder van twee dochters van 14 en 9 jaar. De Leiderdorpse heeft haar hoop gezet op een stamcelbehandeling in Mexico, maar dat is een kostbare zaak en de verzekering vergoedt deze therapie niet. Daarom is ze begin dit jaar een crowdfunding gestart en vraagt alle Leiderdorpers om hun steun.

Door: Corrie van der Laan

MS is een ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel - de hersenen en het ruggenmerg - wordt aangetast door ontstekingen. De symptomen variëren enorm en kunnen onder meer krachtverlies, slechtziendheid en vermoeidheid omvatten.


Littekens

Sabrina kreeg acht jaar geleden last van haar linkervoet en -enkel. “Ik dacht dat het met een kneuzing te maken had en dat het herstel langer duurde omdat ik toch niet meer piepjong was.” Geen reden voor een bezoek aan de dokter, vond ze aanvankelijk, maar de klachten gingen maar niet over. Toen ze eenmaal naar de huisarts ging, werd ze diezelfde dag nog doorgestuurd naar het ziekenhuis. “Ik moet al een aardige tijd met de ziekte rondgelopen hebben; bij een scan ontdekten ze zo’n twintig littekens in mijn hoofd.” Ze kreeg meteen medicatie om de ziekte af te remmen. “En dat werkt ook wel maar langzamerhand ga ik toch steeds verder achteruit.”


Opgesloten

Wat daarbij bepaald niet geholpen heeft, zijn de lockdowns vanwege de coronapandemie. Eind 2019 ging Sabrina, die werkte als receptioniste bij een Renault dealer, 100 procent in de ziektewet om zich volledig te kunnen concentreren op haar revalidatietraject. “Maar toen kwam corona. Alles stopte, ook mijn revalidatie. Omdat ook mijn man, Joost, in een risicogroep zit, hij heeft diabetes, hebben we ons zoveel mogelijk opgesloten in huis. In die periode is mijn conditie zo ver achteruit gegaan dat revalideren nu niet meer lukt.”

Het idee om stamceltherapie te overwegen, kwam van Joost. “Op een dag zei Sabrina letterlijk: ‘Moet ik hier tot mijn tachtigste zitten? Wat heb ik nu nog voor leven?’. Dat triggerde mij”, vertelt hij. “Ik ging zoeken en kwam via via in contact met iemand die een stamcelbehandeling had ondergaan. Met goed gevolg.” Na uitgebreide overweging en gesprekken met lotgenoten besloot Sabrina het erop te wagen. “Voor mij is dit de enige serieuze kans om mijn leven weer enigszins terug te krijgen.”


Stichting

Het onderzoek naar de werkzaamheid en risico’s van stamceltherapie bij MS-patiënten is in Nederland in volle gang maar de behandeling is hier nog niet beschikbaar. Wel in onder meer Mexico, maar dat is duur en wordt niet vergoed door de verzekering. 

Na inzetten van hun eigen middelen – “Wij vinden dat je zoveel mogelijk je eigen broek moet ophouden“ - hebben Sabrina en Joost nog 67.000 euro nodig om de behandeling te kunnen betalen. Meerdere MS-patiënten die Sabrina zijn voorgegaan bij acties om hun stamcelbehandeling te financieren, hebben daarvoor een stichting opgezet. Omdat dit niet eenvoudig is, geven ze de stichtingen aan elkaar door. Sabrina kon de stichting ‘Sta op’ van Willeke Kafoe uit Brabant overnemen. “Willeke zit er nog wel in als bestuurslid, wat meteen extra controle geeft.”

De teller staat inmiddels op een kleine 14.000 euro. Een mooi resultaat maar er is nog een lange weg te gaan. Sabrina hoopt in het najaar het bedrag bij elkaar te hebben. Ze ziet behoorlijk op tegen de ingrijpende behandeling, waarvoor ze vier tot zes weken in Mexico moet verblijven. Maar, stelt ze, er is geen alternatief. “Mijn leven bestaat uit deze stoel. Mijn jongste dochter weet niet eens meer hoe ik was toen ik gezond was. Het is alleen dankzij de hulp van mijn ouders en schoonouders dat het thuis door draait. Ik ben ze daar heel dankbaar voor maar het is niet zoals het hoort; ik zou hen juist moeten helpen.”


Steunen

Wie de crowdfunding van Sabrina Kooreman wil ondersteunen, kan doneren via de inzamelingswebsite van Stichting Sta Op: www.gofundme.com/f/stamcelbehandeling-tegen-mijn-ms-in-mexico. Via de QR code op deze pagina kom je rechtstreeks op de website. Direct geld overmaken kan ook via NL81 INGB 0009177090 t.n.v. Stichting Sta Op.

Afbeelding

Uit de krant