Irene en Wim Gerhardt gaan genieten van een welverdiend pensioen.
Irene en Wim Gerhardt gaan genieten van een welverdiend pensioen. Foto: Corrie van der Laan

Juwelier de Jonge sluit na 53 jaar

Human Interest Ondernemers

Het is het einde van een tijdperk. Op de dag voor kerstmis, zaterdag 24 december, om half 1 sluiten de deuren van Juwelier de Jonge op het Leiderdorpse winkelcentrum Santhorst voorgoed. “Wij hebben dan ter afsluiting nog een feestelijke lunch met medewerkers Teresa en Gerda en enkele intimi maar daarna is het klaar”, zeggen eigenaren Wim en Irene Gerhardt. 

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Het zal wennen worden voor Leiderdorp. Juwelier de Jonge is al 53 jaar een begrip in het dorp. Het is de plek waar Leiderdorpers heen gaan om sieraden en horloges te kopen of te laten repareren, waar verliefde stellen hun trouwringen uitzoeken en waar generaties kleine meisjes gaatjes in hun oren lieten prikken. 

De grondlegger was Joop de Jonge, die in 1969 startte met zijn juwelierszaak in een van de kiosken die toen nog bij het winkelcentrum aan de Laan van Ouderzorg stonden. Later verhuisde de winkel naar het pand op de hoek van de Laan van Ouderzorg en de Van Diepeningenlaan. 

Toen Wim en Irene Gerhardt de zaak in 2004 overnamen, besloten ze de naam ‘Juwelier de Jonge’ te behouden. “Leiderdorpers waren daar al 35 jaar aan gewend, dat moet je dan niet veranderen”, legt Irene uit. Wel hebben ze er echt hun eigen zaak van gemaakt. Wim: “We houden zelf erg van wat meer exclusieve sieraden en hadden die ook altijd in ons assortiment. En dat werd zeker gewaardeerd door de klanten.” 


Hoogte- en dieptepunt

In 2015 is de winkel volkomen op de schop gegaan en helemaal naar hun smaak heringericht. De heropening, die werd verricht door burgemeester Laila Driessen en de twee oudste kleinkinderen van het echtpaar, zien ze nog altijd als een hoogtepunt in hun werkzame leven. 

Dieptepunten waren er natuurlijk ook. Daarbij springt de overval op de zaak in 2013 er uit. “Als ze met een pistool op je gericht staan, knijp je hem wel een beetje”, zegt Wim met gevoel voor understatement. 


Met pijn in het hart

De reden dat het echtpaar ermee nu stopt, is dat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wim is 67, Irene bereikt die mijlpaal in januari volgend jaar. Aan de ene kant kijken ze vooruit naar de nieuwe fase in hun leven met eindelijk wat meer vrije tijd, aan de andere kant zullen ze straks de deur met pijn in het hart achter zich dichttrekken. “We hebben altijd met ontzettend veel plezier gewerkt. Het contact met de klanten maakt dit beroep zo mooi. Als juwelier verkoop je niet alleen sieraden maar ook een stukje emotie”, zegt Wim. 

“Wat ik vooral leuk vond, waren de bijzondere opdrachten”, vult zijn echtgenote aan. “Zo kwam er eens een klant met een gouden collier waarin twee grote opalen zaten. Die stenen hebben we gebruikt om er een prachtig nieuw sieraad mee te creëren. Dan zie je echt dat je iemand blij maakt.” 


Dankbaar

Ze benadrukken allebei hun dankbaarheid richting hun klanten. “Die zijn toch al die jaren blijven komen en hebben ons hun vertrouwen gegeven.” Ze vinden het jammer dat het niet gelukt is om een opvolger te vinden. “We hebben hier toch wat moois neergezet, ontzettend spijtig dat we dit niet door kunnen geven. En ook een gemis voor Leiderdorp”, zegt Irene. 

Het winkelpand wordt na het vertrek van de juwelier verhuurd aan kledingreparatiezaak Leiderdorpse Schaar, die nu enkele tientallen meters verderop aan de Laan van Berendrecht zit. 


Cadeau voor de feestdagen

Vanaf 1 februari dit jaar is Juwelier de Jonge al bezig met de opheffingsuitverkoop. Voor wie op zoek is naar een mooi cadeau voor Sinterklaas of Kerst, is het zeker de moeite waard om even langs te lopen. Want tot en met de allerlaatste dag staan Wim en Irene en medewerkers Teresa en Gerda met al hun vakkennis klaar voor de klanten.

Irene en Wim Gerhardt en hun medewerkers Gerda (midden) en Terese (niet op de foto) staan tot de laatste dag klaar om met al hun expertise de klanten te helpen.

Uit de krant