Logo leiderdorpsweekblad.nl
Joop Foks overhandigt de cheque aan Jaqueline Bouts van Xenia. Zij worden geflankeerd door Remco en Roos Filippo.
Joop Foks overhandigt de cheque aan Jaqueline Bouts van Xenia. Zij worden geflankeerd door Remco en Roos Filippo. (Foto: J.P. Kranenburg)

Boek Joop Foks levert geld op voor hospice Xenia

  Human Interest

Toen de in Den Haag geboren en al decennialang in Leiderdorp wonende Joop Foks besloot een boek te schrijven met verhalen over zijn leven, doorspekt met anekdotes en reiservaringen, kon hij niet bevroeden dat zijn meer dan twee jaar durende schrijfinspanning zou uitmonden in een warme apotheose.

Tekst: Cees Mentink

Het is een frisse vrijdagavond en een drukte van belang tijdens de koopavond van 24 februari in Winkelhof. Bij Foto Filippo in het winkelcentrum is er iets aan de hand, iets bijzonders. Daar vindt de uitreiking van een cheque plaats. Joop Foks heeft een boek geschreven en geheel in eigen beheer uitgegeven. Hij gaat zelf de boer op om zijn 'Verhalen van Joop Foks' aan de man te brengen. Verder kiest hij niet voor verkoop via de reguliere boekhandel, Foto Filippo vindt hij bereid dit branchevreemde artikel te verkopen. "De boekhandel vraagt terecht een percentage van de verkoopprijs", aldus Joop. "Foto Filippo niet." De debuterende auteur heeft een actie aan zijn boek 'gehangen': 2,50 euro per verkocht boek gaat naar Jongeren Hospice Xenia in Leiden. Twee oplagen zijn er gedrukt, totaal honderd boeken, en (uit)verkocht. Dus de ronde som van 250 euro kan aan Xenia overhandigd worden.

Observaties

Jacqueline Bouts, die Xenia in 2009 oprichtte, is zelf gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. Zoals Foks alle aandacht heeft gegeven aan de inhoud en uitvoering van zijn boek, zo heeft hij dit moment ook helemaal geregisseerd. Hij vertelt dat het boek bol staat van observaties, opgedaan in eigen dorp, op markten en braderieën waar hij zijn producten verkocht en verder dat 'de mens' hem inspireerde tot overdenkingen. Een variatie aan verhalen die zijn debuut anders dan andere boeken maakt. "Ik heb de stukjes niet te lang gemaakt, kort en bondig leest prettig en maakt dat de lezer het steeds weer ter hand neemt", legt hij uit. Exemplaren van 'Verhalen van Joop Foks' zijn over de wereld gegaan, naar Thailand, Canada, Zweden en Duitsland. Hij is er zichtbaar trots op.

Jacqueline Bouts vertelt dat Xenia plaats biedt aan zes gasten, dat er een gastenverblijf beschikbaar is, zolang andere gasten daar geen last van hebben, en dat er de mogelijkheid is om mee te eten tegen een kleine vergoeding. Initiatieven zoals die van Joop Foks juicht zij van harte toe. Natuurlijk vanwege de opbrengst - Xenia moet zichzelf bedruipen - maar ook en vooral omdat er gedacht wordt aan de medemens, in dit geval aan jongeren in hun laatste levensfase. Wat Foks heeft gedaan kan anderen inspireren ook een actie te bedenken, of om donateur van Xenia te worden.

Dan vindt de overhandiging plaats, flitsen de camera's en blijft een geïnteresseerd gezelschap napraten bij Foto Filippo. Valt Joop Foks na al deze drukte in een zwart gat? "Nee joh, ik krijg nu tijd om mijn boek zelf te lezen. Haha."

Meer berichten