Logo leiderdorpsweekblad.nl
Willem Langeraar met burgemeester Driessen en zijn twee dochters.
Willem Langeraar met burgemeester Driessen en zijn twee dochters. (Foto: Corrie van der Laan)

Felicitaties voor 100-jarige Willem Langeraar

  Human Interest

"Ik heb het gehaald", zegt Willem Langeraar stralend als hij maandagmiddag door de verslaggever wordt gefeliciteerd met zijn honderdste verjaardag. De eeuweling geniet duidelijk van alle aandacht. Als even later burgemeester Laila Driessen op bezoek komt om hem geluk te wensen namens de gemeente Leiderdorp, is het feest helemaal compleet.

Door: Corrie van der Laan

Driessen heeft een eindje moeten reizen want de heer Langeraar, die sinds 1976 in Leiderdorp woont, verblijft momenteel in Hospice de Mare in Oegstgeest. Hij kwam daar terecht na een ernstige val maar is inmiddels weer wonderbaarlijk opgeknapt zodat hij zondag 6 oktober, op zijn echte verjaardag, de bijzondere mijlpaal kon vieren met zijn kinderen en kleinkinderen. Een kleine twee weken geleden is ook zijn eerste achterkleinkind geboren, waarmee hij dus een eeuw verschilt in leeftijd.

Willem Langeraar werd op 6 oktober 1919 geboren in Waddinxveen en is opgegroeid in Gouda als middelste van drie zoons. Na de HBS kwam hij bij de Marine, waar hij tot zijn pensioen is gebleven. "De Marine was zijn leven", vertelt een van zijn dochters. "Hij stond daar bekend als heel rechtvaardig, met hart voor zijn mannen en was dan ook zeer geliefd."

In 1950 is hij getrouwd met Mieke Haenen. Samen kregen ze twee dochters en een zoon. In zijn Marinetijd was Langeraar veel en langdurig weg, maar die tijd kon hij later inhalen. Door de tropenjaren die hij opbouwde eindigde zijn loopbaan bij de Marine al toen hij 50 jaar was. Hij heeft daarna nog gewerkt als rij-instructeur in Leiden. Dat was ook de reden voor de verhuizing naar Leiderdorp waar het echtpaar – de kinderen stonden inmiddels op eigen benen – neerstreek in de Rosenburg.

Maar ze genoten ook volop van hun vrijheid. Elke zomer trokken ze maandenlang met de caravan door Frankrijk waar hij veel zeilde en zij surfde. 's Winters gingen ze op wintersport en tussendoor maakten ze af en toe een verre reis.

Zijn echtgenote overleed helaas in 2015. De heer Langeraar is altijd blijven wonen aan de Rosenburg. Het daar geplande verjaardagsfeest kon nu niet doorgaan, maar zijn straatgenoten hebben hem wel uitgebreid in de bloemen gezet.

Meer berichten