V.l.n.r. Gerrie Spies, Alie Deegenaars, Nel van Klaveren en Nel Nagtegaal.
V.l.n.r. Gerrie Spies, Alie Deegenaars, Nel van Klaveren en Nel Nagtegaal. Foto: Nelleke Thissen

'Hier zit de oude middenstand'

Human Interest

Oude tijden herleefden eind september voor vier dames die in de vorige eeuw met hun echtgenoot een winkel hadden aan de Hoofdstraat (eerste deel), toen nog bloeiend detailhandelsgebied. Tijdens een gezellig etentje in restaurant Indrapoera (Hoofdstraat) haalden Gerrie Spies, Nel Nagtegaal, Alie Deegenaars en Nel van Klaveren herinneringen op uit de tijd dat zij zowel winkelier, huisvrouw als buren waren. "Hier zit de oude middenstand", glunderde het viertal.

Tekst en foto Nelleke Thissen

De reünie was een initiatief van de dochter van Gerrie Spies. Samen met haar man Albert had Gerrie een sigarenzaak in de Hoofdstraat. Onlangs gaf zij de wens te kennen haar voormalige buurvrouwen en collega-winkeliers weer eens te willen zien. Daarop heeft dochter Constantine contact gezocht met deze dames, inmiddels allemaal boven de tachtig, en het etentje als verrassing voor Gerrie georganiseerd.

Herinneringen

"Wat leuk! Dat is een tijd geleden", zo begroette Gerrie haar oude buurtjes. Onmiddellijk kwamen de herinneringen boven. Over hun met elkaar spelende kinderen, gebeurtenissen, de klanten en wie waar in hun stukje Hoofdstraat woonden. Het kwam allemaal aan bod in het Chinees-Indisch restaurant.

De locatie was voor Alie Deegenaars extra bijzonder. Tot ruim veertig jaar geleden zat daar Brood-, Koek- en Beschuitbakkerij M.C. Deegenaars. Haar man deed de bakkerij, Alie de winkel.

De zaken van de andere drie bevonden zich ertegenover. De sigarenwinkel van Gerrie en Albert Spies was tot enkele decennia geleden gevestigd aan Hoofdstraat 16-18. Zij waren de vierde generatie sigarenwinkelier en lieten de oorspronkelijke twee huisjes afbreken en vervangen door één pand.

De verfwinkel van Nel en Wim Nagtegaal zat tot 1973 in het pand ernaast. Wik van den Wijngaard vestigde er eerst zijn dancing en later partycentrum 't Oude Dorp in. Nu biedt het onderdak aan een makelaardij.

Nel en Bert van Klaveren woonden en werkten even verderop. Hun 'Vleeschhouwerij en Spekslagerij Albertus van Klaveren' aan de Hoofdstraat 20/22 dateerde oorspronkelijk uit 1858. De wellicht oudste slagerij van Leiderdorp ging dicht na het overlijden van Bert in 2000.

Ondernemende vrouwen

De vier dames hadden, zoals vroeger gebruikelijk was, hun winkel aan huis. Waren er even geen klanten, dan konden ze snel iets in het huishouden doen. Zij stonden achter de toonbank. Hun echtgenoot bevond zich vaker 'achter' in slagerij of bakkerij dan wel buitenshuis als schilder/behanger (Nagtegaal). Albert Spies had elders een baan als boekhouder en deed op zaterdag de winkel. Gerrie op alle andere dagen.

Het waren met recht 'ondernemende vrouwen'. De combinatie huishouden/winkel vergde vele uren en een slimme tijdsindeling. "Zonder kant-en-klaar-maaltijden. Die had je toen niet", merkte Alie Deegenaars op. "We moesten ook bestellingen afleveren. Hup kinderen in de auto en gaan", weet Nel van Klaveren nog goed.

Maar alle vier hebben ze het met veel plezier en liefde gedaan. Dat bleek zoveel jaren later uit hun geanimeerde gesprekken tijdens het etentje. Ze kwamen tijd te kort.

Uit de krant