Jan Domburg met zijn team, v.l.n.r. assistente Karin van Schagen, mondhygiëniste Judith Hunting en assistentes Joke Klein en Marianne van Eijk.
Jan Domburg met zijn team, v.l.n.r. assistente Karin van Schagen, mondhygiëniste Judith Hunting en assistentes Joke Klein en Marianne van Eijk. Foto: J.P.Kranenburg

Tandartsenpraktijk Domburg viert vijftigjarig bestaan

Human Interest

Een halve eeuw geleden startte Teun Domburg met Tandartspraktijk Domburg aan de Loevestein in Leiderdorp. Wat betekent dat de praktijk dit jaar zijn 50ste verjaardag viert. Het Leiderdorps Weekblad sprak met Jan Domburg, die de praktijk in het jaar 2000 overnam van zijn vader. 

Door: Corrie van der Laan

Alle patiënten die de komende maanden op controle komen bij de Leiderdorpse Tandartsenpraktijk Domburg, krijgen na afloop een bon voor een ijsje bij IJscafé Danice. Een traktatie vanwege het vijftigjarig bestaan van de praktijk. "Zo'n jubileum moet je vieren", vindt tandarts Jan Domburg, "en we tonen zo meteen een stukje dankbaarheid naar onze patiënten die ons vaak al heel veel jaren trouw zijn."

21 juli 1969

De officiële startdatum is 21 juli 1969. De jonge tandarts Teun Domburg, kort daarvoor afgestudeerd in Utrecht, opende die dag zijn eerste eigen praktijk in de verbouwde garage van zijn gloednieuwe woning aan Loevestein 42 in Leiderdorp. Het inwonersaantal van Leiderdorp groeide hard en gemeente zat krap in de tandartsen; Domburg was de derde.

Een halve eeuw later is Tandartsenpraktijk Domburg een begrip in Leiderdorp. Teun Domburg is allang met pensioen, zijn jongste zoon Jan heeft de teugels negentien jaar geleden, om precies te zijn op 3 december 2000, overgenomen.

'Prachtig vak'

Jan Domburg (44) is letterlijk opgegroeid met de praktijk, die altijd gevestigd bleef naast het huis van de familie. Hij besloot tandheelkunde te gaan studeren toen hij 16 jaar was –"Daarvoor wilde ik dierenarts worden" – waarmee hij in de voetsporen trad van zijn vader en oudere broer. Hij heeft nooit spijt gehad van dat besluit. "Het is een prachtig vak, een mooie combinatie van het helpen van mensen en bezig zijn met technisch precisiewerk op kleine oppervlakten."

Soepele overdracht

Na zijn studie in Amsterdam ging hij anderhalve dag per week werken in de praktijk van zijn vader en drieënhalve dag in andere praktijken. "Natuurlijk was het even aanpassen om samen met je vader te werken maar het ging goed. Ik moest nog veel leren maar aan de andere kant bracht ik nieuwe technieken mee. Zo deed ik al snel alle wortelkanaalbehandelingen en de witte vullingen."

Nadat Jan Domburg de praktijk officieel overnam, bleef zijn vader nog twee jaar parttime bij hem werken waarmee de overdracht heel soepel verliep. Hij ging ook met zijn gezin – echtgenote Tineke en drie kinderen – wonen in het ouderlijk huis. "Het maakt het lastiger werk en privé te scheiden maar het heeft ook grote voordelen. Je ziet je gezin opgroeien en het geeft iets huiselijks, gemoedelijks aan de praktijk."

Bijzondere band

Met zijn patiënten heeft hij een bijzondere band. "De kinderen en kleinkinderen van de patiënten van mijn vader zitten nu bij mij in de stoel. Je kent de hele familie. Het mooie is dat mensen ook als ze verhuizen hier blijven komen. Ik heb zelfs enkele patiënten die nu in het buitenland wonen en een afspraak maken als ze even in Nederland zijn."

Hij geniet van de afwisseling in zijn werk, de breedte van het vak. Al heeft hij natuurlijk wel zijn voorkeuren. Een daarvan is het behandelen van mensen met tandartsangst. Want dat komt nog heel veel voor, weet hij. "Vaak als gevolg van een nare ervaring die ze als kind hebben gehad."

Ook werkt hij graag met kinderen. "Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat ze niet bang voor de tandarts worden en dat lukt aardig; de meeste kinderen komen hier vrolijk en gaan vrolijk weer weg."

Als het gaat om de technische kant van het werk, dan ligt zijn liefde bij esthetische behandelingen. "Lelijke voortanden kan je relatief makkelijk mooi maken met witte vullingen en composiet. Het effect is enorm, mensen kunnen daar echt gelukkig van worden", vertelt hij enthousiast.

Zorg, aandacht en respect

De praktijk telt momenteel 2.700 patiënten en zit daarmee helemaal vol. Uitbreiden wil Domburg niet. Hij werkt nu samen met een hecht team van drie tandartsassistenten en een mondhygiëniste en dat bevalt uitstekend. Allemaal zijn ze al jaren in dienst, wat de goede sfeer tekent. "Wat we willen uitstralen naar de patiënten is zorg, aandacht en respect", benadrukt de tandarts.

Zeven eetmomenten

Een groot deel van het tandartsenwerk bestaat uit preventie. Immers, zorgen dat het gebit goed blijft is beter voor de patiënt dan het vullen van gaatjes. Gevraagd om de ultieme tip voor een gaaf gebit, hoeft Domburg geen seconde na te denken: "Zorg ervoor dat je maximaal zeven eetmomenten per dag hebt". Hij legt uit dat ieder eetmoment zorgt voor een zuuraanval op de tanden. Wat betekent dat die het erg zwaar hebben wanneer er continue gesnackt wordt.

Maar iets lekkers op zijn tijd mag best. Zeker als je je gebit verder goed verzorgt. Vandaar dat Domburg het geen punt vindt zijn patiënten op een lekker ijsje te trakteren. Zoals op de bon staat: "Dit doen we maar eens in de vijftig jaar en na deze controle kan uw gebit het hebben".

Uit de krant