Dansen was, is en blijft de grote passie van Giselle Joosten.
Dansen was, is en blijft de grote passie van Giselle Joosten. Foto: J.P.Kranenburg

'Dansen kan je altijd'

Human Interest

Ze is "bijna geboren in ballet", zoals ze zelf zegt. Giselle Joosten (55) kreeg als dochter van klassiek balletdanseres en -lerares Else Habbé, eigenares van de Leiderdorpse Balletschool, de dans met de moedermelk mee. Ze is ook vernoemd naar de Nachtwacht onder de balletten, 'Giselle, ou les Willis' uit 1841. Dat ze in de danswereld terecht zou komen, was dan ook eigenlijk onvermijdelijk. Op 15-jarige leeftijd gaf Giselle haar eerste zelfstandige danslessen, wat betekent dat ze dit jaar haar 40-jarig vakjubileum beleeft.

Tekst: Corrie van der Laan

Giselle werd geboren in Alkmaar maar woont al sinds ze twee jaar is in Leiderdorp. Als kleuter kreeg ze haar eerste balletlessen. Nee, niet van haar moeder. "Dat zou niet verstandig zijn geweest. Ik ging naar Leiden, naar de dansschool van Chris van Weerde bij de Hooglandse Kerk", kijkt ze terug.

Niet genoeg uitgedraaid

Dansen was haar lust en haar leven en toen ze in de hoogste klas van de basisschool zat, ging ze lessen volgen op het Koninklijk Conservatorium. Maar het was vrij snel duidelijk dat een carrière als klassieke ballerina er niet in zat. "Je lichaam moet daarvoor geschikt zijn en dat is bij mij niet zo. Door de manier waarop mijn benen in mijn heupgewricht zitten, kan ik mijn voeten en knieën niet ver genoeg naar buiten draaien, ik ben niet 100 procent 'uitgedraaid' zoals dat heet. Dat vond ik jammer, maar aan de andere kant: klassiek ballet is de moeilijkste van alle dansvormen en het is voor weinigen weggelegd om er hun beroep van te maken. Als je het goede lichaam hebt moet je jezelf ook nog een ijzeren discipline opleggen en veel ontzeggen. Ik hield wel van lekker eten en was een echte spring in 't veld. Bovendien waren er meer interessante dansstijlen waarvoor ik zeker talent had."

Toen het tijd was voor de middelbare school koos Giselle heel bewust voor Codarts in Rotterdam, destijds de mavo/havo voor muziek en dans, waar ze school combineerde met de opleiding dansdocent met als specialisaties klassiek en jazz ballet. "Ik was van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds van huis, maar dat had ik er graag voor over." Ze bracht haar kennis al snel in de praktijk en niet alleen door moeder te helpen in de Leiderdorpse Balletschool. "Toen ik 15 jaar was, werd ik gevraagd om jazzballet te geven bij sportvereniging Snel & Lenig in Wassenaar. Stond ik daar als tiener voor die volwassen vrouwen. Maar ik ben er gewoon in gesprongen."

Op haar 19e startte ze met haar eigen Balletschool Giselle. Aanvankelijk huurde ze een ruimte in de gemeente Warmond, later kreeg ze ook een locatie in Sassenheim. Tegenwoordig zijn de lessen van de balletschool, die is omgedoopt tot 'Balletstudio Giselle More than Dance', in Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp.

Leuk is niet het belangrijkste

Duizenden kinderen heeft ze in de afgelopen veertig jaar les gegeven en spelenderwijs de basis van klassiek ballet aangeleerd. Wat dat betreft heeft ze een andere rol dan haar inmiddels 75 jaar oude moeder, die de scepter zwaait op de Leiderdorpse locatie. "Else leidt toptalenten uit de wijde regio op, ik ben meer van het ontwikkelen van dansplezier. Wat niet wil zeggen dat het allemaal pret is in mijn lessen. Normen en waarden horen er wat mij betreft bij: op tijd in de les zijn, je haar goed verzorgd, een nette manier van aanspreken en respect tonen." Best wel eens lastig met de kinderen van nu, geeft ze eerlijk toe. "Ze zijn opgegroeid in een ZAP-cultuur, alles moet leuk en snel zijn. Voordeel is dat ze zich ook snel ontwikkelen, een vijfjarige van nu staat op het niveau van een achtjarige in de tijd dat ik begon met mijn balletschool. Maar het is een opgave om ze bij de les te houden. Wat ook niet helpt is dat ouders na afloop van een les alleen maar vragen of het leuk was. Dat is niet altijd het belangrijkste. Ze zouden ook kunnen vragen of ze wat geleerd hebben."

More than Dance

In de loop der jaren heeft Giselle haar activiteiten enorm uitgebreid. Vandaar ook de toevoeging 'More than Dance' bij de naam van haar balletschool. Dat begon twintig jaar geleden toen een oom van een leerling kwam met een bijzonder verzoek. "Hij trainde roeiers bij Asopos en zat ermee dat het maar geen team wilde worden. Ieder bleef in zijn eigen beweging zitten. 'Kan jij die roeiers geen ritme leren', was zijn vraag aan mij. Een hele uitdaging; ik gaf alleen les aan kleine schattige meisjes, en dit waren gasten van 21 tot 25 jaar oud." Ze liet de roeiers ieder in een eigen ritme en beweging naar hun boot lopen en koos er drie uit die het voortouw mochten nemen. De andere roeiers konden instappen in de beweging die hen het meest aansprak waarmee een gezamenlijke dans ontstond. "Zo leerden ze elkaar zonder woorden aanvoelen."

De roeiprestaties van de ploeg gingen omhoog, wat Giselle op de gedachte bracht dat eenzelfde aanpak ook in het bedrijfsleven zou kunnen werken. "Ik heb toen zelf een programma bedacht: 'Denkpatronen in beweging'. Het komt erop neer dat iedereen start met een eigen beweging te creëren vanuit zijn of haar kernkwaliteit. Van daaruit maken we een choreografie op maat met het team en leer je elkaar kennen voorbij het gesproken en geschreven woord. Inmiddels heb ik al heel wat workshops gegeven, in Leiderdorp de afgelopen tijd nog voor de gemeenteraad en de nieuwe welzijnsorganisatie Inclusio. Maar ook voor ministeries, banken en tal van andere organisaties. Collega's leren zo op een verfrissende manier met elkaar te communiceren, via de dans."

Dans is een taal

Het versterkte een inzicht dat Giselle altijd al had: dansen is zoveel meer dan danstechniek alleen. "Dans is een taal, een middel om 'momenten' te ervaren", staat op haar website www.morethandance.nl. "En dansen kan je altijd", benadrukt ze, "je moet het alleen aanpassen aan je beperkingen."

Dat laatste geldt extra bij de danslessen die ze geeft op activiteitencentrum Gading waar cliënten komen met niet-aangeboren hersenletsel en andere handicaps.

Verder geeft ze dansclinics op scholen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen, maar ook aan getraumatiseerde kinderen in bijvoorbeeld Blijf-van-mijn-lijf huizen of asielzoekerscentra. De dans geeft kinderen een non-verbale manier om hun emoties te uiten, legt ze uit. "Loodzwaar maar mooi werk."

Samen met Helène Kok van de Leiderdorpse jeugdtheaterschool Theaterplaats heeft ze Sterkkk opgericht, wat staat voor 'Samen sterk en stralend als een ster voor kinderen tot krasse knarren'. In workshops voor alle leeftijden worden thema's uit een mensenleven – zoals angst, blijdschap, vriendschap, verlies – beeldend gemaakt met dans en toneelspel. Giselle: "In de Week tegen de Eenzaamheid staat er een workshop op het programma in Oegstgeest. En op scholen is 'pesten' bijvoorbeeld een goed thema om op deze manier te behandelen."

Polderdansen

Afgelopen voorjaar is ze met een nieuw project begonnen: Polderdansen. "Eigenlijk was dat puur voor mezelf. Ik vond dat ik niet genoeg buiten kwam dus wilde ik iets doen in de openlucht. Wandelen gaat me te langzaam, hardlopen is fysiek geen goede keuze dus was voor mij dansen de oplossing. Het is combinatie geworden van verschillende dansstijlen en passen afgewisseld met wandelen en huppelen door de Achthovenerpolder. Nu doe ik dat met iedereen die het leuk vindt. Je kunt je per work-out aanmelden op mijn 06 vervolgens ontvang je de dag en tijdstip dat ik weer ga polderdansen.Soms ga ik maar met één persoon de andere keer met een groep. Alle deelnemers hebben hun eigen telefoon of smartwatch en koptelefoon en krijgen van mij een afspeellijst zodat we kunnen luisteren naar dezelfde muziek. We dansen dan in een soort silent disco over het Gravenpad. Sommigen moesten even wennen aan het idee maar dan zeg ik: 'Ben jij nou nog steeds bezig met wat anderen van je vinden?'."

Leukste beroep dat er is

Voor veel mensen zou een 40-jarig werkjubileum reden zijn om eens aan stoppen te gaan denken. Maar niet voor Giselle. "Ik heb het leukste beroep dat er is, dansen is mijn passie en met kinderen werken vind ik heerlijk. Else heeft gezegd: 'Ik ga door tot mijn 95ste'. Misschien is dat een moment om samen te stoppen."

Persoonlijk

Giselle Joosten is sinds vijf jaar getrouwd met Jeroen van der Burg, die ze 'de liefde van mijn leven' noemt. Ze heeft een zoon van 27 jaar.

Giselle Joosten en Else Habbé met een groep talentvolle ballerina's in de Leiderdorpse vestiging van Balletstudio Giselle.

Uit de krant