Logo leiderdorpsweekblad.nl

Leiderdorpse helpt kinderen in Guatemala

  Human Interest
Door de kinderen te schminken leidt Nienke Berkhoudt ze af van angst en pijn. | Foto: PR
Door de kinderen te schminken leidt Nienke Berkhoudt ze af van angst en pijn. | Foto: PR

De Leiderdorpse Nienke Berkhoudt (41) reist binnenkort af naar Guatemala met een medische missie om kinderen met een hazenlip te opereren.

De missie wordt georganiseerd door een Rotaryclub in de Amerikaanse staat Iowa. De club heeft al vijftien jaar geleden IowaMost opgericht. Most staat voor Miles of smiles team, een groep van artsen, tandartsen, verpleegkundigen, medisch studenten en heel veel vrijwilligers. Berkhoudt, zelf moeder van twee kinderen, is ermee in aanraking gekomen via haar werk voor een Amerikaans bedrijf waar ook een van de plastische chirurgen die altijd meegaat met IowaMost werkzaam is.

In een week tijd worden de kinderen gescreend, geopereerd en knappen ze weer op om naar huis te kunnen gaan zonder complicaties. Het werk van IowaMost is hard nodig, weet Berkhoudt. "De armoede is groot in Guatemala en veel ouders hebben geen geld om hun kind te laten opereren. Ook zien zij de hazenlip vaak als een vloek van de goden en houden hun kind soms jarenlang verborgen voor de buitenwereld."

Berkhoudt gaat dit jaar voor de tweede keer mee als vrijwilliger om de kinderen te vermaken met schmink en ballonnen en om de ouders en het kind gerust te stellen vóór en ná de operatie. Er bestaat namelijk een diep geworteld geloof onder de plaatselijke bevolking dat wanneer je het ziekenhuis ingaat, je er nooit meer levend uitkomt.

Behalve door de operatie zet IowaMost zich ook op andere manieren in om kinderen in Guatemala te helpen. Berkhoudt: "Vorig jaar hebben we op scholen in de omgeving tandenborstels uitgedeeld en kinderen geleerd hoe ze die moeten gebruiken. Dit jaar willen we extra geld inzamelen om een school die gebouwd is van golfplaat te vervangen door een beter gebouw."

Kijk voor meer informatie over IowaMost – en om het team eventueel te steunen met een donatie – op de website www.iowamost.org.

Meer berichten