Sinds eind vorige week wapperen er regenboogvlaggen bij de Dorpskerk (foto) en de Scheppingskerk.
Sinds eind vorige week wapperen er regenboogvlaggen bij de Dorpskerk (foto) en de Scheppingskerk. Foto: Johan Kranenburg

Regenboogvlag wappert bij kerken Protestantse Gemeente Leiderdorp

Geloof & Religie

Bij de kerken van de Protestantse Gemeente Leiderdorp (PGL), wappert sinds vrijdag 11 januari de regenboogvlag. Een grote bij de Dorpskerk, een kleinere bij de Scheppingkerk. Zo wil de kerkgemeenschap laten zien dat hier iedereen welkom is, ongeacht ras, geaardheid, relatievorm of mening. De vlagen blijven tot en met vandaag hangen.

Het vlagvertoon is naar aanleiding van de omstreden Nashville verklaring, het uit Amerika overgewaaide pamflet waarin staat beschreven hoe christenen om zouden moeten gaan met geloof, seksualiteit en het huwelijk. Homoseksuele relaties worden afgewezen en transgenderisme wordt afgekeurd. De verklaring is ondertekend door honderden predikanten uit de orthodox-protestantse kerk.

'Regenbooglied'

Dat de PGL zich absoluut niet kan vinden in de Nashville verklaring werd zondag ook duidelijk gemaakt tijdens de kerkdiensten. In beide kerken werd bewust het lied 'Ongestraft mag liefde bloeien' gezongen, een soort Regenbooglied met als beginregels:

Ongestraft mag liefde bloeien,
vrijuit zoeken naar de zon.
liefdes loop verdraagt geen boeien,
laat haar stromen als een bron!

Open brief

In een maandag 14 januari verzonden open brief geven de drie dominee's van de PGL, Esther de Paauw, Hester Smit en Stephan Kurzanhn, een reactie op de Nashville-verklaring. Zij stellen dat de ondertekenaars van het omstreden pamflet de bijbel lezen "op een manier die vele andere christenen en onze kerkgemeenschap van Leiderdorp niet delen". De kerkgemeenschap van de PGL bestaat al jaren uit mensen met diverse geaardheden en relatievormen, aldus de dominee's. "Wij voelen ons dan ook verbonden met ieder die zich door deze verklaring voelt gekwetst of uitgesloten. Tegelijkertijd zien we ook dat behoudende christenen met onbegrip en vijandigheid worden geconfronteerd. Het maakt zichtbaar hoe groot de uitdaging is om als samenleving divers te zijn en elkaar als andersdenkend te accepteren."

Lees de hele open brief in de krant van woensdag 16 januari (pagina 3).

Uit de krant