Het plaatsen van isolatiefolie achter radiatoren is een simpele en goedkope manier om energie te besparen. | Foto: PR
Het plaatsen van isolatiefolie achter radiatoren is een simpele en goedkope manier om energie te besparen. | Foto: PR Foto: pr.

Thema-avond vol tips voor energiebesparing

Duurzaam & Groen

“Is het in mijn huis mogelijk om vloerverwarming aan te brengen en hoeveel rendement gaat mij dat opleveren?” en “Heeft isoleren van mijn huis zin als ik tegelijkertijd een raam moet openzetten om te ventileren?”. Zomaar twee van de vele vragen die werden gesteld tijdens de thema-avond over energie, die plaatsvond op 1 november in de Leiderdorpse buurtkamer de Hoeksteen.

Tekst: Carolien van Leeuwen

De avond werd bezocht door ongeveer twintig belangstellenden. De organisatie was in handen van lokale energiecoaches, Incluzio Leiderdorp en de gemeente Leiderdorp.

De energiecoaches gaven bekwaam antwoord op de vragen. Of je vloerverwarming kunt aanbrengen en hoeveel rendement dat kan opleveren, is afhankelijk van de woningsituatie en daarvoor is het aan te raden een afspraak te maken met een energiecoach voor een gratis huisbezoek. Ventileren is heel belangrijk om schimmelvorming in huis te voorkomen. Maar dat betekent niet dat er continue een raam open hoeft te staan. Een kwartiertje, vooral na het koken of douchen, is vaak al afdoende.


Goedkope aanpassingen

De avond was met name bedoeld voor huurders maar ook interessant voor woningeigenaren. Er werd uitleg gegeven over hoe je inzage kunt krijgen in je energieverbruik, welke apparaten in huis veel energie slurpen en welke maatregelen je kunt nemen om je energieverbruik te verminderen. Aan vier, relatief goedkope, aanpassingen die je zelf kunt doen, werd extra aandacht besteed: het plaatsen van radiatorfolie, het bevestigen van tochtstrips (deuren) en tochtband (ramen), het plaatsen van isolerende raambekleding zoals (plissé)gordijnen en het vervangen van gloei- en halogeenlampen door ledlampen.


Energiecoach

Veel mensen hebben geen idee waar te beginnen met de aanpak van energiebesparing. Voor hen is het mogelijk om een afspraak te maken voor een huisbezoek van een energiecoach. Dit is geheel kosteloos voor zowel huurders als huiseigenaren. Leiderdorp heeft acht van deze coaches. Zij doen dit op vrijwillige basis en hebben hiervoor een specifieke opleiding gevolgd. Samen met de bewoner kijken zij naar het energieverbruik en welke maatregelen de meeste besparing opleveren. Ook wordt bekeken welke producten daar eventueel voor aangeschaft moeten worden. Een afspraak maken met een energiecoach kan door te mailen naar info@goedleiderdorp.nl.


Energiefixer

 Voor mensen die zelf geen aanpassingen aan hun woning kunnen doen en daarvoor ook geen hulp via hun netwerk hebben, biedt de gemeente de mogelijkheid om een afspraak te maken voor gratis hulp van een energiefixer door te mailen naar duurzaam@leiderdorp.nl.


Instructiefilmpjes

De informatie die deze avond aan bod kwam, is terug te vinden in een duidelijke presentatie die is te downloaden via www.incluzioleiderdorp.nl/thema-avond. Daarin staan ook links naar instructiefilmpjes hoe de energiebesparende aanpassingen zelf uit te voeren. Op www.goedleiderdorp.nl staan ook tips om energie te besparen. Veel van deze tips zijn gratis.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant