Links een boom bedekt met klimop, rechts de bloemen van de klimop. | Foto's: Jasper Klapwijk
Links een boom bedekt met klimop, rechts de bloemen van de klimop. | Foto's: Jasper Klapwijk Foto: Jasper Klapwijk

Waardevolle klimop

Duurzaam & Groen Pareltjes van de Heemtuin

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Als de herfst eenmaal begonnen is begint de klimop te bloeien, daarom lijkt het me een perfect moment om te laten zien hoe waardevol deze algemene plant eigenlijk is. 

Vooral op plekken waar klimop de bomen in groeit, is de bloei nu mooi te zien. Een goede plek in de heemtuin om dit te bekijken, is bij de elzendoorgang. Hier staat een aantal elzen die compleet bedekt zijn met klimop. Je kunt hier ook mooi zien hoe de enorme hechtwortels zich vasthouden aan de stam van de bomen. 

Omdat klimop één van de weinige soorten is die in de herfst bloeit, valt nu op hoe belangrijk de plant voor insecten is. De bloemen worden de hele dag bevlogen door duizenden bijen, wespen, hommels en zweefvliegen. 

Ook voor vlinders zijn de bloemen belangrijk, soorten als de gehakkelde aurelia en kleine vos kunnen op de klimop nog flink wat nectar drinken voordat ze in winterrust gaan. En voor trekvlinders, zoals de atalanta en de distelvlinder, fungeren de bloemen juist als onmisbare tankstations op hun tocht naar het zuiden.

Ook de vruchten van klimop zijn straks van grote waarde voor vogels. De bessen zijn pas in februari rijp, juist op het moment dat veel andere bessensoorten al zijn weggegeten. Hierdoor vormen ze tegen het einde van de winter een onmisbare bron van voedsel voor hongerige vogels.

Afbeelding

Uit de krant