Klaar om op te gaan ruimen in en rond de Willem-Alexanderlaan.
Klaar om op te gaan ruimen in en rond de Willem-Alexanderlaan. Foto: Corrie van der Laan

29 zakken afval in ruim een uur

Duurzaam & Groen

Gea van Rooij ruimt regelmatig zwerfafval op rond de flat waar ze woont, Tineke Sluijs raapt vaak rommel langs het pad dat achter haar woning loopt. Gewoon, omdat ze vinden dat het hard nodig is. Zaterdagochtend 17 september sloten de twee Leiderdorpse dames voor een keertje aan bij de Straatjutters Leiderdorp die deze dag een extra grote opruimactie organiseerden op en rond de Willem-Alexanderlaan. Dat in het kader van de World Cleanup Day, een wereldwijde opruimactie waar zo’n 20 miljoen mensen in 190 landen meedoen.


Veel teveel

Om 10.00 uur had zich een groep van zo’n 25 jutters en dorpsgenoten die gewoon een ochtendje kwamen helpen verzameld bij het gemeentehuis. Na een kop koffie verspreiden ze zich over de omgeving. Ruim een uur later was de oogst bekend: 29 volle vuilniszakken. “Het is natuurlijk veel teveel”, zegt Ans Hogenboom van de Straatjutters. Zelf was ze aan de slag gegaan bij woonboulevard Wooon. “Op één plek haalde ik meer dan 20 blikjes uit de perkjes.” Een andere hotspot is de MacDonaldsvestiging aan de Persant Snoepweg. Een collegajutter vulde daar vier zakken met afval.

Een klein lichtpuntje: sinds er statiegeld is ingevoerd op kleine plastic flesjes liggen daar veel minder van op straat. Hoog tijd dat er ook statiegeld voor blikjes komt, concludeert Hogenboom.

De Straatjutters gaan elke week op pad om steeds een ander deel van Leiderdorp van zwerfvuil te ontdoen. Op de website straatjuttersleiderdorp.nl is hun planning te zien. Wie wil helpen, is altijd welkom om aan te sluiten.


ZAPper

Wie op eigen houtje wil helpen om Leiderdorp schoon te houden, kan ZAPper worden, een Zwerf-Afval-Pakker. Wie zich aanmeldt als ZAPper kan bij de gemeente de nodige materialen lenen: een afvalgrijper, afvalzakhouder en een fluorescerend hesje. Stuur daarvoor een mailtje naar MEC@leiderdorp.nl met als onderwerp ’ZAPper worden in Leiderdorp’

Door: Corrie van der Laan

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant