V.l.n.r. de slanke, gulden en stengelloze sleutelbloem.
V.l.n.r. de slanke, gulden en stengelloze sleutelbloem. Foto: Jasper Klapwijk

Driemaal sleutelbloem

Duurzaam & Groen Pareltjes van de Heemtuin

Wie nu door de Heemtuin loopt kan er niet omheen: overal staan de sleutelbloemen in bloei! De bloemen lijken misschien op elkaar, maar toch groeien er in de Heemtuin drie verschillende soorten, elk met aparte eigenschappen en groeiplek.


Slanke sleutelbloem

De slanke sleutelbloem bloeit het vroegst van de drie, dit jaar zelfs al in februari. Deze sleutelbloem komt op de meeste plekken in de tuin voor, en kan prachtige gele velden vormen. Slanke sleutelbloemen groeien het liefst op vochtige en natte plekken in de zon en halfschaduw. Vooral langs slootkanten bloeien ze nu massaal.


Gulden sleutelbloem

De gulden sleutelbloem bloeit wat later en komt het minst voor. Ze is ook iets kieskeuriger over de standplaats. Ze groeien het liefst op kalkrijke plekken in de zon en halfschaduw. Op het eerste gezicht lijkt de gulden misschien iets minder mooi dan de slanke sleutelbloem, maar als je de bloemen van dichtbij bekijkt kijkt kun je zien hoe mooi ze eigenlijk zijn. Elke bloem heeft namelijk prachtige oranje stipjes aan de binnenkant.


Stengelloze sleutelbloem

De stengelloze sleutelbloem is makkelijk te onderscheiden door de lichtgele, bijna witte bloemen. Ook heeft deze sleutelbloem een korte bloemsteel, waardoor de bloemen op de grond lijken te liggen. De stengelloze sleutelbloem is zeldzaam in Nederland, maar komt in de Heemtuin vrij veel voor.

Soms groeien er in de Heemtuin ook sleutelbloemen die op geen van de drie soorten lijken, dit zijn kruisvormen. Deze kruisingen ontstaan soms doordat de drie verschillende soorten erg dicht bij elkaar groeien.

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Uit de krant