Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De herfsttijloos lijkt enorm veel op een krokus.</p>

De herfsttijloos lijkt enorm veel op een krokus.

(Foto: Ruben de Faber)
Leiderdorp Natuurlijk

Herfstverschijnselen

  Duurzaam & Groen

ZES ACTIEVE GIDSEN VAN NATUURORGANISATIE IVN VOLGEN HET PLANTEN- EN DIERENLEVEN IN LEIDERDORP. OM DE WEEK SCHRIJVEN ZIJ IN DEZE RUBRIEK OVER HUN BEVINDINGEN.

Hoewel we nog een mooie nazomer hebben, staat de herfst alweer voor de deur. Ik heb al ganzen in V-formatie zien vliegen. Ook zie ik weer spinnenwebben.

Spinnenwebben vallen meer op in de herfst omdat ze dan vaker berijpt zijn. Met al die waterdruppeltjes zie je ze gewoon beter. In de herfst legt een spin eitjes. Die komen dan in het voorjaar uit. Dan zijn ze nog klein en verstoppen ze zich. In de herfst zijn de meeste spinnen volgroeid en laten ze zich meer zien.. In de winter gaan de meeste spinnen dood.


Trekvogels

In de Munnikenpolder zitten vaak trekvogels die op doortrek naar warmere plekken in het zuiden zijn. In de Munnikenpolder rusten ze uit, eten hun buikjes vol en overnachten veilig op het water . Want ook een vogel heeft een slaapplek voor de nacht nodig. Zo functioneert de Munnikenpolder als een herberg voor de nacht.


Wulp

Een van de vogels die overnacht in de Munnikenpolder is de wulp. Dit is die vogel met de snavel krom naar beneden. Als ezelsbruggetje wordt hier wel gezegd: “de wulp wijst naar zijn gulp”. 


Ooievaarsbek

Hier en daar bloeien er nog planten, hoewel het meeste inmiddels is uitgebloeid. Ik zie bijvoorbeeld de donkere ooievaarsbek bloeien. Ooievaarsbekken is een familie waarvan bij de bloem de stamper zo naar voren steekt dat het wel een ooievaarsbek lijkt.


Herfsttijloos

Een ander vreemd fenomeen is de herfsttijloos. In de Heemtuin zie je er al een enkele staan. Het lijkt op een krokus maar dan in de herfst. Vandaar de naam herfst – tij – loos.


Komkommerkruid

Een harige plant met blauwe bloemetjes is een enkele keer nog in de berm te zien, dat is Bernagie of komkommerkruid. Als je een bloemetje van het komkommerkruid eet - dat kan veilig mits goed gewassen (honden) - dan smaakt het naar komkommer. Vandaar de naam komkommerkruid. Deze bloeit tot in de herfst en kan je nog hier en daar tegenkomen.

Door: Ruben de Faber

Meer berichten