Logo leiderdorpsweekblad.nl
In de Hoofdstraat werd zaterdag hard gewerkt aan het beplanten van de geveltuintjes. Wethouder Joosten (op de achtergrond) hielp ook een handje mee.
In de Hoofdstraat werd zaterdag hard gewerkt aan het beplanten van de geveltuintjes. Wethouder Joosten (op de achtergrond) hielp ook een handje mee. (Foto: Johan Kranenburg)

Geen voortuin, toch groen voor de deur

  Duurzaam & Groen

Vijf straten in Leiderdorp zullen er komend voorjaar fleuriger uitzien dan ooit. Bij in totaal 53 woningen is in de afgelopen weken een geveltuintje aangelegd door stoeptegels te vervangen door piepkleine perkjes. Zaterdag 2 november ontvingen de bewoners plantenpakketten om in de grond te zetten.

Door: Corrie van der Laan

De Hoofdstraat en Doeslaan in het oude dorp, de Torenwacht en het Burchtplein in de wijk Leyhof en het Warmoesland in de wijk 't Heerlijk Recht hebben één ding gemeen: hier staan veel woningen zonder voortuin, dus waarvan de gevel direct grenst aan de openbare stoep.

Aanbod

Bewoners van de voortuinloze huizen ontvingen enkele maanden geleden een bijzonder aanbod van de gemeente: tegen een eigen bijdrage van slechts 15 euro konden ze een geveltuintje krijgen. Een hovenier zou de perkjes aanleggen en iedere deelnemer mocht een door groenexpert Fanni Tesselhof samengesteld pakket aan planten en bollen uitkiezen om er in te zetten Het mooie aanbod was in het kader van het project 'Jouw Groene Straat', onderdeel van het programma Groen Dichterbij Leiderdorp waarin de gemeente en IVN Natuureducatie samen met de inwoners en andere partijen werken aan een groener leefklimaat. Jouw Groene Straat wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Zuid-Holland en een bijdrage van Fonds 1818.

Er kwamen 53 aanmeldingen van bewoners die zo'n geveltuintje wel zagen zitten. In oktober zijn bij die woningen de perkjes aangelegd en afgelopen zaterdag leverde duurzaamheidswethouder Willem Joosten (VVD) de eerste plantenpakketten af bij de bewoners van het oude dorp. Hij hielp meteen een handje mee bij het planten van de vaste planten en bollen in het geveltuintje van Christ en José Kreugel aan de Hoofdstraat.

Zelf onderhouden

De tuintjes liggen op gemeentegrond, maar de afspraak is dat de bewoners ze zelf onderhouden. "Hou het goed bij zodat het groen letterlijk binnen de perken blijft", verzocht Joosten vriendelijk maar dringend.

De straten met hun postzegeltuintjes zien er nu al leuker uit, maar het echte effect wordt pas zichtbaar in het voorjaar als de bollen bovenkomen en de planten uitlopen, benadrukte Fanni Tesselhoff. Ze heeft gekozen voor soorten die makkelijk in onderhoud zijn. Ook de bollen kunnen gewoon in de grond blijven en leveren ieder jaar weer mooie voorjaarsbloemen.

Meer berichten