Logo leiderdorpsweekblad.nl
Voorzitter Riny Vons van de natuurspeeltuin bij de nieuwe nestkast en het insectenhotel.
Voorzitter Riny Vons van de natuurspeeltuin bij de nieuwe nestkast en het insectenhotel. (Foto: Johan Kranenburg)

Behuizing voor koolmezen in Leiderdorpse natuurspeeltuin is geregeld

  Duurzaam & Groen

Ondanks de regen kwamen zaterdagochtend 2 november, de landelijke Natuurwerkdag, rond de twintig Leiderdorpers naar de natuurspeeltuin in park De Bloemerd om daar te helpen met allerlei klussen. Een daarvan was het ophangen van de mezennestkastjes die de natuurspeeltuin heeft kunnen aanschaffen via een recente crowdfunding.

Door: Corrie van der Laan

Het bestuur van de natuurspeeltuin startte begin oktober een actie om geld in te zamelen waarmee vogelhuisjes gekocht kunnen worden. Het idee is om zo koolmezen naar de speeltuin te lokken. Niet omdat de kleurige vogeltjes decoratief zijn, maar omdat hun jongen eikenprocessierupsen eten. Die rupsen vormden in het voorjaar en de vroege zomer van dit jaar een ware plaag in de natuurspeeltuin. Ze verzamelen zich met tientallen, zelfs honderden tegelijk in nesten, als regel op eikenbomen. 's Nachts verlaten ze dat nest om hun favoriete voedsel, eikenbladeren, te zoeken. Het probleem met de rupsen is dat ze brandharen hebben die ze afstoten als ze verstoord worden. Die brandharen kunnen hevig jeukende huidontstekingen geven, zware oogirritatie veroorzaken en zijn gevaarlijk bij inademing.

Vorig jaar moest de natuurspeeltuin een paar weken sluiten vanwege de overlast door eikenprocessierupsen. Het bestuur van de Stichting Natuurspeeltuin hoopt dat een rupsenplaag komend voorjaar voorkomen kan worden door het inzetten van koolmezen als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Een koolmeeskuiken kan in twee weken zo'n achthonderd rupsen wegwerken. Aangezien een nest acht tot dertien kuikens telt, tikt dat flink aan.

De crowdfunding was een groot succes. Zodra de aankondiging van de actie in deze krant verscheen, kwamen al donaties binnen, vertelt voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin. In twee weken was er al genoeg geld gestort om twintig nestkastjes à 7 euro per stuk plus een insectenhotel aan te schaffen. Ook het insectenhotel kan helpen om de eikenprocessierups op een natuurlijk manier te bestrijden; het lokt solitaire insecten waarvan verschillende ook vijanden zijn van de plaagrups.

Bestuurslid Albert Stegeman hing zaterdag het eerste kastje op. Dat kwam op de stam van de grote eikenboom waar afgelopen voorjaar de eerste nesten werden gevonden. De andere negentien kastjes zijn over het hele terrein verspreid. Allemaal netjes gesitueerd met de opening naar het noord-oosten, zodat de behuizing niet te warm wordt voor de jonge mezen die er hopelijk in groot gebracht zullen worden.

Daarnaast zijn nog een hoop andere klussen in de natuurspeeltuin geklaard. Paden zijn voorzien van houtsnippers, een wilg is gesnoeid en een aantal struiken zijn gesnoeid, plantenpollen zijn verplaatst en bollen geplant.

De natuurspeeltuin kan overigens altijd vrijwilligers gebruiken die willen helpen met het reguliere onderhoud. Kijk voor meer informatie op de website natuurspeeltuin.nl.

Meer berichten