Logo leiderdorpsweekblad.nl
De natuurspeeltuin in de zomer van 2016. Dit jaar was het beduidend minder druk.
De natuurspeeltuin in de zomer van 2016. Dit jaar was het beduidend minder druk. (Foto: Johan Kranenburg)

Natuurspeeltuin wil mezen inzetten tegen eikenprocessierupsen

  Duurzaam & Groen

De Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp gaat de eikenprocessierups bestrijden door natuurlijke vijanden in te zetten: kool- en pimpelmezen. Om de vogels naar de speeltuin in park De Bloemerd te lokken, willen de vrijwilligers van de stichting mezennestkastjes ophangen in de bomen. Er is een actie gestart om de vogelhuisjes te kunnen aanschaffen.

De natuurspeeltuin is eind juni een paar weken dicht geweest omdat er rupsennesten in meerdere eikenbomen zaten. Diverse bezoekers kregen klachten als gevolg van de brandharen van de rupsen.

Het was de bedoeling dat de nesten weggehaald zouden worden door een gespecialiseerd bedrijf maar dat is nooit gebeurd, vertelt voorzitter Riny Vons van de stichting. "Iedere keer dat het bedrijf, dat door de gemeente in de arm genomen was, zou komen, kregen we het bericht dat ze naar een andere, meer urgente locatie waren weggeroepen. Na twee weken zijn we toch maar weer open gegaan. Wel hebben we een waarschuwing opgehangen voor bezoekers. Ook hebben we in het deel waar het meest gespeeld wordt een stuk of zes eiken met nesten gemarkeerd."

De vrijwilligers hebben de hele zomer doorgewerkt in de speeltuin en volgens Vons "geen heftige klachten gehad". Wel waren er veel minder bezoekers dan andere jaren.

Om herhaling van de eikenprocessierupsplaag te voorkomen, wil de Stichting Natuurspeeltuin wil nu natuurlijke bestrijding inzetten. Kool- en pimpelmezen behoren tot de vogels die de harige rupsen wel willen eten. Een koolmeeskuiken kan in twee weken zo'n achthonderd rupsen wegwerken. Aangezien een nest acht tot dertien kuikens telt, tikt dat flink aan. Maar dan is het wel zaak dat de mezen de natuurspeeltuin kiezen als nestelplek. Het is de bedoeling ze te verleiden met nestkastjes, waar de vogels zo kunnen intrekken. Die kosten 7 euro per stuk.

Wie de natuurspeeltuin wil helpen om de plaagrupsen onder controle te krijgen, kan een nestkastje doneren door 7 euro over te maken op bankrekening NL68RABO0135831326 van de Stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp onder vermelding van 'Nestkastje'.

Meer berichten