Logo leiderdorpsweekblad.nl
Vreugde na ondertekening van het contract.
Vreugde na ondertekening van het contract. (Foto: Johan Kranenburg)

Zon op Leiderdorp start nu echt

  Duurzaam & Groen

Begin 2020 hoopt zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZoLd) haar allereerste collectieve zonne-installatie te plaatsen. De locatie wordt het dak van de loods bij de milieustraat aan de Willem-Alexanderlaan. Maandagmiddag 7 oktober werden bij notariskantoor Bakker & Neve de papieren getekend waarmee ZoLd officieel het recht krijgt zonnepalen te leggen op het dak van het gebouw dat eigendom is van de gemeente Leiderdorp.

Tekst en foto: Marieke van Leeuwen

In totaal komen er 224 zonnepanelen op het dak van de loods. Leiderdorpers die in de buurt wonen – dat wil zeggen postcode 2351 en de postcodes daar direct omheen – kunnen certificaten kopen die recht geven op een opbrengst van 250 kWh. Daar worden er 240 van uitgegeven. Op 16 oktober start de definitieve inschrijving. De terugverdientijd voor de certificaten, die ca. 265 euro per stuk gaan kosten, ligt naar verwachting op zeven tot negen jaar.

Wethouder Joosten gebruikte het moment na ondertekening om aan te geven dat gemeente Leiderdorp de samenwerking met Zon op Leiderdorp als heel prettig heeft ervaren. Daarnaast waardeert hij de betrokkenheid van ZoLd die een grote bijdrage levert aan het streven van Leiderdorp om in 2050 CO2 neutraal te zijn. In de komende jaren probeert de gemeente zoveel mogelijk daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Beide partijen gaan er daarom ook vanuit dat er nog meer zonne-installaties van ZoLd op gemeentelijke daken komen.

Ondanks de fijne samenwerking liep niet alles zoals gepland. ZoLd had eigenlijk voor ogen om afgelopen zomer al panelen te plaatsen op het dak van zwembad de Does. Dit plan kon echter geen doorgang vinden omdat er over vijf jaar groot onderhoud nodig is van het dak. Dit zou betekenen dat alle zonnepanelen weer verwijderd moesten worden met de nodige kosten van dien.

ZoLd is ook in gesprek met een particuliere aanbieder van een dak. Het coöperatiebestuur verwacht daarom op korte termijn nog veel meer panelen te kunnen plaatsen. Dus wie deze ronde niet aan de beurt komt, krijgt een plek op de wachtlijst voor het volgende dak.

Kijk voor meer informatie over de inschrijvings- en toewijzingsprocedure van de certificaten op www.zonopleiderdorp.nl.

Meer berichten