De foto die de eerste prijs won: een akkerhommel op een wilgenkatje.
De foto die de eerste prijs won: een akkerhommel op een wilgenkatje. Foto: Gertjan van der Kooij

Winnende foto: akkerhommel op wilgenkatje

Duurzaam & Groen

Ook dit jaar organiseerde Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd om de betrokkenheid bij de bijen en hun onmisbare rol als bestuiver te vergroten. Er werden 748 foto's ingezonden, veel meer dan voorgaande jaren. De jury koos daaruit als winnaar een foto van Gertjan van der Kooij, met een akkerhommel op een wilgenkatje (bovenste foto) .

Inwoners van de gemeenten die bijdragen aan het Bijenlandschap, van Wassenaar tot Hillegom en van de kust tot Nieuwkoop, konden meedoen aan de wedstrijd. De driekoppige jury bestond uit Jan van Rijn (wethouder Hillegom), Joost Bouwmeester (natuurfotograaf) en Robbert Uittenbogaard (JUB Holland Bloembollenbedrijf, partner van Groene Cirkel Bijenlandschap). Zij keken naar: technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor (mate waarin de foto aanspreekt en mensen enthousiast maakt om iets te doen voor bijen).

De eerste prijs gaat Gertjan van der Kooij. Er waren meer foto's van hommels en ook van wilgenkatjes met andere bijensoorten, maar geen daarvan had zo'n rustige achtergrond als deze foto volgens de jury. De jury is uiteindelijk gezwicht voor de warme oranje vacht van de aardhommel op dat bescheiden wilgenkatje. De prijs is een workshop natuurfotografie van Joost Bouwmeester.

De tweede prijs, een bon ter waarde van zestig euro voor tuinplanten, is voor John van Tongeren. Hij maakte een foto van een aardhommel op een vlinderstruik. 'De foto laat zo mooi de stuifmeelkorrels zien die de hommel van de ene bloem op de andere moet overbrengen.' aldus de jury.

De derde prijs is voor Renske van den Bergh–van Hell. Volgens de jury getuigt haar foto van de prachtige kleur van de krokus en weet de fotograaf alles juist te timen en scherp in details te krijgen. De prijs is een bijenhotel.

De foto van de bij op een krokus van Renske van den Bergh-van Hell was goed voor de derde prijs.
John van Tongeren won de tweede prijs met deze met stuifmeel bespikkelde aardhommel+.

Uit de krant

Uit de krant