Fanni Tesselhoff zet plantjes in de nieuwe geveltuin van Geertje van der Stempel (rechts). | Foto: J.P. Kranenburg
Fanni Tesselhoff zet plantjes in de nieuwe geveltuin van Geertje van der Stempel (rechts). | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Geveltuintje in Hoofdstraat moet de eerste van velen worden

Duurzaam & Groen

Geertje van der Stempel heeft sinds vrijdag 21 juni een piepklein tuintje voor haar woning in de Leiderdorpse Hoofdstraat. Enkele rijen stenen voor de gevel zijn verwijderd en een laag zand eronder is vervangen door tuinaarde. De zo ontstane plantenbak is gevuld met een smaakvolle combinatie van perkgoed. Het is eerste aanzet van een project dat komend najaar moet starten, vertelt wijkregisseur Carla Rijling. "We willen geveltuintjes in de gemeente promoten. Dit is een mooi voorbeeld van hoe het kan worden."

'We' zijn in dit geval de gemeente Leiderdorp en IVN Natuureducatie, die de handen ineen geslagen hebben onder de naam Groen Dichterbij. Het idee is dat Groen Dichterbij samen met de inwoners en andere partijen werkt aan een groener leefklimaat. Geveltuintjes kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, geeft Rijling aan. De straat wordt levendiger: bloemen, vlinders en vogels verschijnen en buurtbewoners blijven even staan voor een praatje. Ook helpt een geveltuin bij de afvoer van regenwater. Klimplanten in het tuintje zorgen ervoor dat het begroeide deel van de gevel 's zomers koeler blijft.

Het plan is om in het najaar één of meerdere straten in Leiderdorp een metamorfose te geven door er in één dag een hele serie geveltuintjes aan te leggen. Groen Dichterbij heeft daarvoor subsidie gekregen van de provincie Zuid-Holland. Een hovenier zorgt voor de basiswerkzaamheden. De bewoners kunnen dan kiezen uit een verschillende plantencombinaties, die zijn bedacht door Fanni Tesselhoff van Groene Spil.

"Voorwaarde is wel dat er meerdere buren meedoen zodat er een groene straat ontstaat", licht Rijling toe. "Bewoners die hier enthousiast van worden, kunnen zich bij mij melden via info@leiderdorp.nl onder vermelding van 'Geveltuinen'."

Uit de krant

Uit de krant