Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wethouder Daan Binnendijk (rechts) krijgt de sleutels van de nieuwe veegwagen uit handen van Albertus Nieuwenhuis van veegmachineproducent RAVO.
Wethouder Daan Binnendijk (rechts) krijgt de sleutels van de nieuwe veegwagen uit handen van Albertus Nieuwenhuis van veegmachineproducent RAVO. (Foto: Johan Kranenburg)

Leiderdorp heeft landelijke primeur met veegwagen met fijnstoffilter

  Duurzaam & Groen

Als eerste in het land heeft Leiderdorp een veegwagen met fijnstoffilter. Albertus Nieuwenhuis van veegmachineproducent RAVO overhandigde vrijdagochtend 18 januari de sleutels aan wethouder Daan Binnendijk van openbare ruimte.

Door: Corrie van der Laan

Bijzonder aan de nieuwe wagen is dat deze in staat is het met het straatvuil opgezogen fijnstof te laten neerslaan en samenklonteren, zodat dit niet weer naar buiten geblazen wordt. Daarnaast is RAVO HYGiON, zoals de veegwagen officieel heet, voorzien van een Euro 6 dieselmotor, de schoonste die voorhanden is.

Stuur rechts

Opvallend is dat het stuur rechts zit. Logisch, volgens Jeroen van Duivenbode, die samen met zijn collega Leo Smit straks met de machine de straten van Leiderdorp schoon gaat houden. "Je stuurt de wagen langs rechterkant van de weg, zo zie je beter wat je doet." De RAVO HYGiON heeft drie borstels, twee vaste links- en rechtvoor onder de wagen en één flexibele. Deze derde borstel veegt het vuil uit de goot, waarna de twee vaste borstels het richting de zuigmond van de wagen dirigeren.

SAIGA Particle System

Aan de RAVO HYGiON zit een stevig prijskaartje van 190.000 euro maar dan heb je ook wat. Bij de vorige generaties veegwagens werd het opgezogen fijnstof met de luchtstroom mee weer net zo hard naar buiten geblazen. De RAVO HYGiON heeft het zogeheten SAIGA Particle System dat positief geladen ionen in de uitgaande luchtstroom brengt. Daardoor worden de piepkleine zwevende stofdeeltjes ook positief geladen en aangetrokken door een negatief geladen collectorplaat waarop ze samenklonteren tot grotere deeltjes en kunnen neerslaan. Het systeem is ook nog eens zo ontworpen dat bij de reiniging geen lichamelijk contact is met het fijnstof.

De aanschaf past in het beleid van de gemeente Leiderdorp om het wagenpark te verduurzamen. "Als je spullen gaat vervangen, moet je nadrukkelijk naar duurzaamheid kijken", zo verklaarde wethouder Binnendijk. "En fijnstof is een groot probleem, in heel Nederland. Wij zijn de eerste gemeente die nu een veegwagen met fijnstoffilter hebben, maar er zullen er zeker meer volgen."

Meer berichten