Duurzaamheidswethouder Willem Joosten opende de bewonersmarkt. Geheel links staan Marieke van Leeuwen van het MEC en Sjoerd Luiten van het IVN.
Duurzaamheidswethouder Willem Joosten opende de bewonersmarkt. Geheel links staan Marieke van Leeuwen van het MEC en Sjoerd Luiten van het IVN. Foto: Johan Kranenburg

Groene informatie en inspiratie op bewonersmarkt in het MEC

Duurzaam & Groen

"Mensen die zich willen inzetten voor een duurzamer, groener en schoner Leiderdorp, kunnen zich hier even opladen." Zo vatte Marieke van Leeuwen van het Milieu Educatief Centrum Leiderdorp (MEC) het doel van de bewonersmarkt in één zin samen.

Het MEC in gebouw De Sterrentuin is momenteel eigenlijk dicht in verband met een verbouwing. Maar speciaal voor de bewonersmarkt met als thema 'duurzaamheid en groeninitiatieven'  waren de deuren woensdagmiddag 14 november nog een middag geopend. Ruim tachtig bezoekers kregen informatie en inspiratie om zelf aan de slag te gaan in hun woonomgeving.

Sjoerd Luiten van IVN Natuureducatie introduceerde 'Groen Dichterbij', een project waarin de gemeente Leiderdorp en het IVN samenwerken om groene initiatieven en ander groen vrijwilligerswerk in straten en wijken te ondersteunen. Met bijvoorbeeld een groenadvies of goede raad over financiering van groene plannen. Wie er meer over wil weten, kan een mailtje sturen naar s.luiten@ivn.nl.

Vanzelfsprekend was ook Eric Verlegh, de Goed Inzamelen Coach van Leiderdorp, aanwezig. Hij signaleerde dat steeds meer Leiderdorpers de handen uit de mouwen steken om zelf hun straat of wijk van zwerfvuil te ontdoen. Hij had van alles bij zich wat daarvoor nodig is: grijpers, handig draagbare ringen waarin een vuilniszak past en felgroene hesjes voor de zichtbaarheid van de opschoners. Het wordt op verzoek allemaal uitgeleend door de gemeente. Verlegh kreeg flink wat belangstellenden bij zijn kraam. "Vandaag heb ik alweer een aantal grijpers meegegeven", kon hij melden.  

Veel interesse was er ook voor de verbouwplannen van het MEC. Eén wand hing vol met fraaie tekeningen van hoe het moet worden. Zowel de binnen- als de buitenkant van het centrum gaat op de schop. Begin april moet het allemaal klaar zijn. Het MEC is dan omgevormd tot een plek waar jong en oud graag even binnenlopen om rond te kijken en dan meteen op een laagdrempelige manier wat kennis en informatie over milieu en duurzaamheid tot zich nemen.

Uit de krant

Uit de krant