Bewoners in de Schansen en Dreven konden zaterdag genieten bij 'We are in This Together!' | Foto: pr
Bewoners in de Schansen en Dreven konden zaterdag genieten bij 'We are in This Together!' | Foto: pr Foto: pr

‘We are in This Together!’ verovert harten van bewoners in de Schansen en Dreven

Cultuur

Zaterdagochtend bij de eerste klanken uit de speaker-boxen verschijnen er nieuwsgierige blikken op de balkons.

Tekst en foto’s: Fields of Wonder

Een mevrouw op de eerste etage van de Wilddreef kijkt geamuseerd toe. “Erg leuk!” roept ze het team van het ‘van Rijn-festival’ toe. “Hier gebeurt anders nooit wat!”

“Daarom zijn we hier, speciaal voor u!” antwoorden we terug! Een grote glimlach van oor tot oor. Anderen kijken vanaf de bovenste verdieping, moeder filmt en haar kind kijkt tussen de spijlen verwonderd mee.

Dansinvasie

Met de dansinvasie willen we juist cultuur in deze buurt brengen, omdat zij nauwelijks tot niet van het huidige cultuuraanbod geniet. Het plan is vorig jaar ontstaan in samenwerking met de voormalige cultuurcoach Anne-Pauline van der Aa en Geert van der Velden.

De missie is geslaagd als we de reacties zien van de spelende kinderen. Na het tweede optreden volgden zij de dansers naar hun laatste optreden bij de Rietschans. Zij waren geraakt en gingen enkele dansers zelf nadoen. Andere bezoekers waren ontroerd hoe onbevangen de kinderen meespeelden.

Een bewoonster vertelde hoe een jongetje een leuke ervaring had ermee: “Ik vind het best wel spannend, en waarom dansen zij zo?” Na afloop gingen ze met dansers nog wat poses nadoen en dat lukte hen ook. Hier doen we het voor!

‘Wie zit hier nu op te wachten?’

Vanuit de voormalige cultuurwethouders hoorden wij in het verleden vaak: “wie zit hier op te wachten?!” Als je het nooit aanbiedt, weet je dat ook niet.

Gelukkig hebben we nu zowel in Leiden als Leiderdorp Cultuurwethouders die wel open staan voor hedendaagse en avontuurlijke cultuur die aansluit bij ontwikkelingen van vandaag en morgen. Enkele bewoners gaven aan vroeger zelf ook gedanst te hebben en dat ze dat nu op hun oude dag wel misten. Ze gaven aan vaker van deze evenementen in hun buurt te willen hebben. We hebben hen uitgenodigd om ons daar samen hard voor te maken!

Eerst komen zij nog kijken naar onze volgende dansvoorstelling ‘Bright Blooming of Darkness’ op 29 en 30 september en 1 oktober 2023 op de Burcht in Leiden.

Fields of Wonder

Fields of Wonder is een collectief van talenten: theatermakers, beeldend kunstenaars, performers, vormgevers en muzikanten. Sinds de oprichting in 2002 realiseren ze theatrale projecten op het scherpst van de snede. Hierin streven ze onvermoeibaar naar evenwicht en verbinding tussen kunst, cultuur en natuur. Daarom werken we op diverse bijzondere locaties zoals oude fabrieken, in de natuur of in openbare ruimtes. Dat inspireert ons en biedt ons ruimte voor experiment tijdens het maakproces.

Uit de krant