De JWST. | Foto: PR ESA
De JWST. | Foto: PR ESA Foto: PR ESA

Avondje Sterrewacht met uitleg over de James Webb ruimtetelescoop

Cultuur Lezing

Martien Jacobs van de Werkgroep Leidse Sterrewacht vertelt donderdagavond 26 januari in de Kaiserzaal van de Oude Sterrewacht over de James Webb ruimtetelescoop (JWST) die nu iets meer dan een jaar geleden werd gelanceerd. Deze JWST wordt wel de opvolger van de Hubble genoemd, waar al heel lang naar uitgekeken is.

Wat maakt de JWST anders dan andere telescopen, en waarin is de JWST uniek? Wat betekent dat voor het onderzoeksprogramma van de JWST?

In het eerste halfjaar dat de JWST actief is heeft ze al een aantal prachtige foto’s naar de aarde gezonden. Wetenschappers zijn opgetogen over de resultaten. Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk in de sterrenkunde dat zich voor onze ogen afspeelt. Wie de lezing van Jacobs heeft gehoord, zal met nog meer interesse de nog komende resultaten van de JWST tegemoet zien.


Sterrenkijken

Later op de avond zullen de vrijwilligers van de werkgroep de bezoekers gelegenheid geven de telescopen van de Leidse Sterrewacht te bezoeken en – als het weer het toelaat – naar maan, planeten of sterren te kijken.

De Oude Sterrewacht ligt aan de Sterrenwachtlaan 1 in Leiden. De kosten zijn 4 euro per persoon (inclusief een kopje koffie of thee). Aanmelden via www.werkgroepleidsesterrewacht.nl.

Uit de krant