Vijf vrouwen met een vluchteling- en migratieachtergrond vertellen hun verhalen over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen in Nederland.
Vijf vrouwen met een vluchteling- en migratieachtergrond vertellen hun verhalen over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen in Nederland.

Theatervoorstelling ‘Trojaanse Wijven’ in zwembad De Does

Cultuur

 Zwembad de Does in Leiderdorp verandert voor een weekend in een theater. De zwembadtheatertour van Trojaanse Wijven daalt op 21 en 22 januari neer op het (zwembad)water.

Tijdens de eerste zwembadtheatertour van Nederland vertellen vijf vrouwen met een vluchteling- en migratieachtergrond hun verhalen over oorlog, onderdrukking, vluchten en een nieuw leven opbouwen in Nederland. In de theatervoorstelling Trojaanse Wijven vertalen de vrouwen de historische strijd tussen de Grieken en Trojanen naar de huidige vluchtelingenproblematiek waar niet-westerse vrouwen in Nederland mee te maken krijgen.

Verwacht geen stoffig geklaag, maar een multiculturele theaterexperience verteld door een all female cast met roots in Somalië, Syrië, Palestina, Algerije, Marokko, Suriname en Nederlands-Indië. Tijdens de voorstelling ontdekken de actrices elkaars levensenergie en gemeenschappelijke vrouwelijke kracht. Het doel is dat het publiek geen afstand meer voelt. De vrouwen hadden hun buurvrouw, vriendin, nicht of zus kunnen zijn.


Koptelefoons

Het stuk speelt zich af op een drijvend podium in het zwembad en het publiek draagt koptelefoons. Dit is geen standaard voorstelling, maar een intieme beleving en het zwembad staat symbool voor de zee als poort naar een beter leven voor vluchtelingen.

Trojaanse Wijven is tot stand gekomen door Buddy Film Foundation, opgericht door actrice Dewi Reijs, tevens regisseur van de voorstelling. Buddy Film Foundation is een startloket voor gevluchte creatieven uit de filmsector die met workshops en projecten aan betaald werk worden geholpen. 

Cast: Samantha Wielkens, Khadija Sabriye, Safaa Khelifati, Seweta Zirak, Dewi Reijs.

Voorstellingen: zaterdag 21 en zondag 22 januari, aanvang 20.30 uur; tickets: € 17,00  (€ 15,50 CJP/studenten), verkrijgbaar via Theater Ins Blau

Meer informatie via Buddy Film Foundation

Uit de krant